Burak GEZEN-Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Gökçeada açıklarında 24 Mayıs günü meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremin ardından bugün bir iş merkezi ile otelinde aralarında bulunduğu 10 bina için ağır hasarlı raporu hazırlayıp, boşaltılması için sakinlerine tebligat yaptı.
Gökçeada açıklarında meydana gelen depremin üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen yarattığı tahribatın bilançosu ortaya çıkmaya başladı. İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine bildirilen hasarlarla ilgili olarak depremden sonraki 3 gün içinde gerçekleştirilen ön hasar tespitine göre il genelinde 133'ü ağır 299 binada hasar belirlenmişti. İl merkezinde ağır hasarlı bina bulunmuyordu. Ancak daha sonraki günlerde binalarında çatlaklar tespit eden sakinlerin müracaatlarında ciddi artış oldu. 4 Haziran'da yapılan ön hasar tespit çalışmalarında il merkezinde 10 bina için ağır hasarlı raporu hazırlandı. Ancak bu binaların boşaltılması için sakinlerine tebligat 2 gün sonra mesai saatinin bitimine dakikalar yapıldı. 
İŞ MERKEZİ VE OTELE TAHLİYE
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Kemalpaşa Mahallesi, Demircioğlu Caddesi'nde bulunan Reşat Tabak İş Merkezi'ndeki işyeri sahipleri ile aynı binaya bağlı olarak işletilen üç yıldızlı ve 100 yataklı bir otel için ağır hasarlı raporu hazırladı. Rapor tebliğ edip, binaların tedbir amaçlı olarak ivedilikle boşaltılmasını istedi. Polis ve zabıta ekiplerinin de katıldığı tebligat sonrası iş merkezi girişi ile otel girişine raporun bir nüshası asıldı. Esnafların akşam saatlerinde apar topar boşalttığı iş merkezinin kapıları mühürlendi. Müşterilerin de bilgilendirildiği otel de boşaltıldı. Ancak otel yetkilileri, binada ağır hasar olmadığını ve boşuna boşaltıldığını ileri sürdü.
BUGÜNE KADAR TEHLİKEYLE YAŞAMIŞLAR
Deprem nedeniyle ağır hasarlı raporu verilen Esenler Mahallesi'ndeki Güven Evleri Barış Sitesi'nde 48 daire sakinine de akşam saatlerinde tedbir amaçlı olarak evlerini boşaltmaları için tebligat yapıldı. Tebligatta, 'Can güvenliğiniz açısından binanıza ait deprem risk raporu sonuçları İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne iletilinceye kadar, binanızın tedbiren ivedilikle boşaltılması gerekmektedir' ifadelerine yer verildi. Site sakinleri ise, depremin üzerinde 2 hafta geçmiş olmasına rağmen ön hasar tespitinin geç yapıldığını ve bunca zamandır büyük tehlike arz eden dairelerinde oturmak zorunda kaldıklarını belirterek, yetkililere tepkilerini gösterdi.
48 DAİRE SAKİNİ BAHÇEDE
Ayrıca, evlerini boşaltmaları istenirken yetkililerce kendilerine kalacak bir misafirhane ve benzeri yerler gösterilmemesine de isyan eden site sakinlerinden bazıları gözyaşlarını da tutamadı. Site sakini Zihniye Büyükkülekçi, ağlayarak gidecek bir yeri olmadığını ve geceyi yine tehlike arz eden evinde geçirmek zorunda olduğunu anlattı. Site yöneticisi Ali Demir ise, yağmurlu ve serin havaya rağmen sitenin bahçesinde sabahlamak zorunda bırakıldıklarını ifade edip yetkililere tepki gösterdi.
B Bloktaki 1 nolu dairede yaşanan Gülay Yağız ise, deprem sonrası evinin içinde oluşan çatlakları gösterip, "Deprem olduktan sonra bu çatlaklar sürekli arttı. Hep bu tehlikeyle yaşadık. Artık psikolojim bozuldu" dedi.
Site sakini Yasin Büyükkülekçi ise bodrum katındaki kolan ve kirişlerde meydana gelen çatlakları gösterip yaşadıkları tehlikeye dikkat çekti.

BG,EK (YY/RT) (FOTOĞRAFLI)