ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 99’ncu yıldönümü kutlama programı belli oldu. Deniz Zaferi, 12-21 Mart günleri arasında kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerle kutlanacak.
Çanakkale Deniz Zaferi’nin 99’ncu ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü kutlamaları 12 Mart Çarşamba günü 10.00’da Çimenlik Kalesi’ndeki törenle başlayacak. Devlet ödünç madalyası takdimlerinin ardından, Çanakkale Savaşı ve Kuva-i Milliye’nin Doğuşu yağlı boya resimleriyle, PTT Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği Çanakkale Savaşı’na ait pullar sergilenecek. Aynı gün Çanakkale Evi’nde Çanakkale Savaşları belgesel film gösterilecek. Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda İzmir Devlet Tiyatrosu’nun 'Üç Destan' adlı oyunu sergilenecek. 13 Mart Perşembe günü Osmanlı arşivinde yer alan belgelerden oluşan Çanakkale Savaşları sergisi açılacak. Akşam da Troya Kültür Merkezi’nde Bedirhan Gökçe konser verecek.
Kutlamalar çerçevesinde, Gelibolu Yarımadası’ndan alınan vatan toprağı, Çanakkale Boğazı’nın suyu ve Türk bayrağından oluşan kutsal emanetler, 14 Mart Cuma günü sabah düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletilmek üzere yola çıkarılacak. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi Koşusu ve Halk Yürüyüşü’nün startını Çanakkale Valisi Ahmet Çınar saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’ndan verecek. Aynı gün Çanakkale Ruhu resim sergisi açılacak, Deniz Zaferi konseri düzenlenecek. 15-16-17 mart günlerine sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler damgasını vuracak. 18 Mart Salı sabahı Şehitler Abidesi’nde,Çanakkale kent merkezi ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki törenler olacak.
Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda 08.30’da Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlayacak törenler daha sonra İskele Meydanı’nda devam edecek. 09.00’da Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin’in, Çanakkale Altın Madalyası’nı Türk bayrağına takmasının ardından şehitler için saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunacak. Konuşmaların ardından, halk oyunları ve resmi geçi ile buradaki tören sona erecek.
Gelibolu Yarımadası’ndaki tören saat 13.00’te Hisarlıktepe Mevkii’ndeki Şehitler Abidesi’nde düzenlenecek. Konuşmaların ardından şehitlik defteri imzalanarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait unsurların Çanakkale Boğazı’nda yapacağı resmi geçit izlenecek. Solo Türk gösterisi ardından şehitler için dua okunarak, yapılacak şehitlik gezisi ile törenler son bulacak. Deniz Zaferi kutlamaları 21 Mart Cuma gününe kadar çeşitli aktivitelerle devam edecek. 18 Mart Salı günü yapılacak törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda bakanın da katılması bekleniyor.

EK (İÖ/AAA)(FOTOĞRAF)