ŞEHİT LİSELİ İZCİLER FENER ALAYIYLA ANILDI
Balıkesir'de, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü kutlamaları etkinlikleri kapsamında liseli şehit izciler adına fener alayı düzenlendi.
Balıkesir Anadolu Lisesi Müdürü Enver Akıncı'nın saat 20.00'deki konuşmasıyla etkinlik başladı. Çanakkale Savaşları'nda Balıkesir Lisesi'nden çok sayıda izcinin (keşşaf) şehit olduğunu anımsatan Akıncı, "Yahya Kemal'in dediği gibi bazı mekanlar vardır, orada ruh eser. Balıkesir Lisesi bu nedenle ayrıcalıklıdır. Burada şüheda vardır. Çünkü öğrencilerimiz kanla 'Çanakkale geçilmez' yazmıştır' dedi.
Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin seslendirdiği 'Çanakkale'nin içinde vurdular beni' adlı türkünün ardından Vali Yardımcısı Selda Dural'la okul müdürü Enver Akıncı ve izci liderleri, Şehit İzcileri Ateşi'ni yaktı. Balıkesir'deki tüm ilkokul ve liselerde ki izciler ateş valsi yaparak, şarkılar söyledi. Ardından yapılan valsin ardından fener alayı başladı. Öğrenciler 'ne mutlu Türküm diyene' sloganları atarak yürüyüşe geçti. Kızılay Caddesi'nden Atatürk Anıtı'na uzanan fener alayına çok sayıda vatandaş bayrak ve alkışlarıyla katıldı. Özellikle CHP'liler il ve ilçe başkanlarıyla, belediye başkan adaylarıyla yürüyüşe katıldı. Fener alayı Atatürk Anıtı'nda İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi. Burada da vatandaşlar ve öğrenciler 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz' sloganları attı.
TOPLAM 87 ŞEHİT VERDİLER
Balıkesir Lisesi Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren okullardan oldu. 1914- 1915 mezunlarından 14, 1915- 1916 mezunlarıdan 7 öğrenci Çanakkale'de şehit düştü. 1916- 1917 eğitim yılında ise 11'nci sınıf öğrencilerinden 23, 10'ncu sınıf öğrencilerinden 15, 9'ncu sınıf öğrencilerinden 15, 8'nci sınıf öğrencilerinden 13 izci Çanakkale'ye gönüllü olarak gitti ama bir daha dönemeyip, şehit oldu. O yıl Balıkesir Lisesi hiç mezun vermedi.

Coşkun YAMAN/ BALIKESİR, ()

CY (KÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)