ÇANAKKALE Ticaret Borsası (ÇTB), yeni pazarların araştırılması, ihracatta yeni hedef ülkelerin kazanılması, ürünlerin farklı pazarlara ulaştırılması amacıyla yapmış olduğu çalışmalar kapsamında Kuzey Irak piyasasına açılmaya hazırlanıyor.
Özellikle son yıllarda ihracatta, dış yatırımlarda çok önemli bir yer tutan ve çok canlı bir piyasaya sahip olan Kuzey Irak'ta pazar ve müşteri arayışına giden ÇTB yetkilileri, bu pazardan çok umutlu olduklarını, önemli ihracat bağlantıları gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Kuzey Irak'ta Türkiye'nin her yerinden sanayi kuruluşları, gıda firmaları, inşaat müteahhitlerinin milyar dolarlık ticaret hacimlerine ulaştığına dikkat çeken ÇTB Meclis Başkanı Abdullah Deniz, "Irak, ülkemizin ihracatında son yıllarda Almanya'dan sonra ikinci sıraya yerleşti. 2013 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 13 milyar dolar ihracatımız var. Bunun çok büyük kısmı Kuzey Irak bölgesine yapılıyor. Tarım ürünleri ülkemizin ihracının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Ama istihdamın da yaklaşık yüzde 25'i tarım sektöründe. Geçtiğimiz hafta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ilimizi ziyaret etti. Bu hususu konuştuk. Çanakkale'nin tarımda, tarım ürünleri ihracında çok önemli bir potansiyeli var. Bizler de bu potansiyeli değerlendirmek ve üyelerimizin dış ticaretini geliştirmek için Kuzey Irak piyasasına gidiyoruz. Çanakkale olarak bizim Kuzey Irak piyasasından uzak kalmamız, pay almamamız kabul edilemez. İşte tüm bu nedenlerle 26-29 Mayıs tarihleri arasında işadamlarımızla Kuzey Irak'ı ziyaret edeceğiz. Bu bir ön araştırma, gözlem ve tanıma ziyareti olacak" dedi.
Deniz, Kuzey Irak ziyaretinde gümrük kapılarını ve mal taleplerini inceleyip, ticaret yapma ve ödeme şartlarını görüşerek, döndüklerinde Çanakkale?deki tüm iş adamları, gıda sektörü mensupları ve ihracat potansiyeli olan kuruluşlarla bu bilgileri paylaşacaklarını söyledi.
KOSGEB'DEN KUZEY IRAK GEZİSİNE DESTEK
Meclis Başkanı Abdullah Deniz, ÇTB heyetine katılarak Kuzey Irak ziyaretinde yer almak isteyen işadamlarına Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) da, 'Yurt Dışı İş Gezisi Desteği' kapsamında gereken desteğin sağlanacağını bildirdi.
Konuya ilişkin açıklama yapan KOSGEB Çanakkale Müdürü Erdoğan Yüksel de "Bu organizasyon ilimizden Kuzey Irak piyasasına ilk defa yapılan bir çalışma. KOSGEB Çanakkale olarak bizler de işadamlarımıza ve heyetimize ihracat bağlantıları yapmaları için destek veriyoruz. Kuzey Irak son dönemde çok hızlı gelişti. İhracatımızda hedef bölgelerden bir tanesi. Talep ve canlılık çok yüksek. Bölgede Türk ürünlerine karşı da ayrı bir sempati var. Türk işadamlarının o piyasada çok büyük potansiyeli bulunuyor" diye konuştu.
EK(İÖ/SSA) (FOTOĞRAFLI)