Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları neredeyse tüm partileri memnun etti. CHP ve MHP, destekledikleri çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yüzde 55'lik oranla üstünlük sağlamasına sevinirken, Ak Parti ise geçtiğimiz seçimlere göre oylarını arttırmanın memnuniyetini yaşadı. CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tahminlerinin tuttuğunu kaydederken, AK Parti İl Başkanı Muzaffer Kutlu ise yeni politikalarla özellikle sahil kesimlerinde kendilerini daha iyi ifade etmek için çalışmaları gerektiğini söyledi.
Çanakkale'de sandığa giden 324 bin 767 seçmenden 176 bin 707'sinin oyunu alan Ekmeleddin İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde il genelinde liderliği kaptırmadı. Recep Tayip Erdoğan 133 bin 708 seçmenin tercihi olurken, Selahattin Demirtaş'a ise 8 bin 718 oy çıktı. Merkez ilçede oyların yüzde 65'ini alarak büyük üstünlük sağlayan İhsanoğlu, il genelinde de yüzde 55'lik oranla bu durumu korudu.
Çanakkale, İhsanoğlu'nun Denizli, Manisa, Muğla, İzmir ve Aydın ile birlikte en çok oyu aldığı illerden biri oldu. 11 ilçesi bulunan Çanakkale'de AK Parti'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan, oyların Lapseki'de yüzde 53.86, Yenice'de yüzde 59.22 ve Biga'da 54.28'ini alarak çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu geçebildi.
"SAHİL ŞERİDİNDE DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ"
AK Parti İl Başkanı Muzaffer Kutlu, Çanakkale genelinde tercihin Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan yana kullanıldığına dikkati çekip, kendilerinin ise parti olarak son yerel seçimlerdeki yüzde 38.6 oy oranını arttırdıklarını kaydetti. Kutlu, "Cumhurbaşkanlığı seçimi, öncekilere göre en yüksek oyu aldığımız bir seçim oldu. Referandumda yüzde 38 almıştık. O zaman ki aynı cephe Cumhurbaşkanlığı'ndaki seçimde de karşımızdaydı. Bu seçimde yüzde 42 alarak oyumuzu yükselttik. Başarılı bir sonuç elde ettiğimizi düşünüyorum. Çanakkale'de hedefimiz yüzde 50 barajını aşmak. Bütün çalışmalarımı o doğrultuda yapıyoruz. Kıyı kenar bölgelerinde daha çok çalışmamız gerektiğini gözlemledik. Bu kesimlerde partimiz çok yanlış, çarpıtılarak anlatılıyor. Bizler bunu düzeltip, kendimizi daha bir bilinçli şekilde ifade etmeliyiz. Biga, Çan, Yenice gibi iç bölgelerdeki seçmenin Recep Tayyip Erdoğan ve partimize karşı daha duyarlı ve destekçi olduğuna şahidiz. Sahil şeridinde çok çalışmamız, yeni ve farklı politikalarla kendimizi anlamamız gerekli" diye konuştu.
CHP'NİN TAHMİNLERİ TUTTU
Çanakkale'nin CHP'li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, seçim öncesi yaptıkları tahminlerin tuttuğunu kaydederek, "Çanakkale'de tahmin ettiğimiz gibi sonuç aldık. Yüzde 65 bekliyorduk. Bu oranı merkez ilçede yakaladık. MHP toplamıyla çok ufak da olsa bir artışımız var. AK Parti merkez ilçede oy kaybetti. İl genelinde de yüzde 55'le birinci parti olduk. Çanakkale özellikle merkez ilçede son derece başarılı sonuç aldı. Türkiye'ye oranla da bu iyi bir sonuç. İlçelerde de durum fena değil. Batının ve sahillerin sonuçları belli. Katılımın az olması il genelinde oyları etkiledi. Bütün Türkiye'de de bu durum Ekmeleddin beyin oylarını düşürdü. Tayyip Erdoğan'ın taraftarları sandığa gitti. MHP ve CHP tabanlarından gitmeyen oldu. Ancak Çanakkale seçmenimiz bizi yanıltmadı. Sandığa gidip gerekeni yaptı" diye kornuştu.
MHP İl Başkanı Mustafa Doğan ise, "Ülke çapında seçim eşit şartlarda olmadı. İlimizde başarılı sonuç aldığımıza inanıyoruz. Vatana millete hayırlı olsun yeni Cumhurbaşkanımız. Yeni göreve gelen yönetim olarak biz, artık bundan sonraki seçimlere bakıp çalışmalarımızı ona göre yapacağız" sözleriyle düşüncelerini ifade etti.

FOTOĞRAFLI