Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'nin Gökçeada İlçesi'nin batısında cumartesi günü meydana gelen ve 40 saniye süren Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğündeki depremin yarattığı korku ve panik, kentte yavaş yavaş yerini sakinliğe bıraktı.
Çanakkale'de, deprem anında yaşadıkları korku nedeniyle evlerine girmeye cesaret edemeyip geceyi sokaklarda geçirenler, yeni deprem olmayınca günün ilk ışıklarıyla birlikte rahat bir nefes aldı. Hafta sonunda güzel hava olduğunu görenler kordon boyu ve piknik alanlarına giderek deprem korkusundan kurtulmaya çalıştı. Deprem sırasında evlerini korkuyla tekdedenler de bu sabah itibariyle dönmeye başladı.
Kentteki birçok apartman ve binada sıva çatlakları oluştuğu, bazı eşyaların da sarsıntı nedeniyle devrildiği belirlendi.
AFAD BAŞKANI, VALİ ÇINAR İLE GÖKÇEADA'DA
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ve Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, bu sabah erken saatlerde depremin merkez üssü Gökçeada İlçesi'ne giderek, buradaki yetkililerden bilgi aldı. Vali Çınar ve AFAD Başkanı Oktay, depremi en yakından hisseden adalılara geçmiş olsun dileğinde bulunup, kesin hasar tespitinin en kısa sürede tamamlanarak yaraların en kısa sürede sarılacağını söyledi.
AFAD Başkanı Fuat Çınar, kent merkezi ve ilçelerde depremden etkilenerek evleri hasar görenlerin başvurmaları halinde, ilgili kurumların harekete geçerek inceleme başlatacağı bilgisini verdi.
ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR
Gece boyunca ve bugün de büyüklükleri Richter ölçeğine göre 1.3 ile 4.3 arasında değişen çok sayıda artçı deprem Çanakkale ve çevresinde hissedildi. Bu ufak çaplı sarsıntılar kent halkında endişe yaratsa da paniğe yol açmadı.
DEPREM İBADETHANELERİ VURDU
Deprem nedeniyle konutlarda oluşan hasarların yanı sıra ibadethaneler de zarar gören yapılar oldu. 1'i Gelibolu, 5'i Biga, 4'ü Ecebat ilçesi ve 3'ü de Çanakkale merkezde olmak üzere toplam 13 cami, özellikle minarelerindeki çatlak ve aşınmalar dolayısıyla zarar gördü. Gökçeada'daki iki kilisede de hasar görüldü.
Çanakkale'deki ibadete kapatılan Aslanca Camii'nin minaresindeki hasar nedeniyle yanındaki 3 katlı bir binadaki daireler de tehlikeye karşı boşaltıldı. AFAD ekiplerinin yapacağı teknik incelemenin ardından caminin akıbetinin belli olacağı kaydedildi.
ÇARDAK LAGÜNÜ ZARAR GÖRDÜ
Depremde zarar gören yerlerden biri de Lapseki İlçesi'ne bağlı Çardak Beldesi'nde yer alan boğazın kuzey kesimindeki Çardak Lagün'ü oldu. Lagünde büyük yarıklar oluştu. Ayrıca yine ilçede balıkçıların oluşturduğu dalyanlar da deprem sırasında yıkıldı. Balıkçılar dalyanı tekrar kurmak için yoğun çaba sarf etti.

BG,EK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)