Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 99'ncu yıldönümü kutlamaları ve Şehitleri Anma Günü'nü içeren Zafer Haftası, Çimenlik Kalesi'ndeki açılış töreniyle başladı. Törende, Hakkari’de çatışmada şehit olan Hüseyin Zafer Çetin’in, o dönemde henüz anne karnında olan, 16 aylık oğlu Melih Zafer Çetin’e, Vali Ahmet Çınar tarafından devlet övünç madalyası takılırken, duygusal anlar yaşandı.
Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren ve orijinaline uygun olarak yapılan TCG Nusret Gemisi'nin bağlı bulunduğu Çimenlik Kalesi'nde düzenlenen Zafer Haftası açılış törenine Vali Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, CHP’li Çanakkale Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, askerler, muharip gaziler, şehit aileleri ile öğrenci ve askerler katıldı. Tören, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesiyle başladı.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, törendeki konuşmasında, “99 yıl önce bu hafta, ecdadımız Çanakkale'de insanlık tarihinin en büyük destanlarından birisini yazdı. Bu mücadele, büyük Türkiye'nin yeniden varoluş zaferi oldu. Hiçbir haklı sebepleri olmadan işgal için gelmişlerdi. Bir imparatorluğu, bu cennet vatanı aralarında paylaşmak, milletimizi köleleştirmek, tarihten silmek, hem öfkeyle, hem kinle sömürmek için bu harekatı yapmışlardı. Mağdur konumundaydık. Ama yüce milletimizin o geçmişten aldığı büyük karakterle, vatan sevgisiyle, milletimizin topyekün tek yürek olmasıyla, dualarıyla ve kahraman ordumuzun her zaman olduğu gibi büyük mücadeleleriyle burada Türkiye Çanakkale zaferiyle doğmuş oldu” dedi.
ŞEHİDİN OĞLUNA ÖVÜNÇ MADALYASI
Tören şehit yakınlarına ve gazilere devlet övünç madalyalarının verilmesiyle devam etti. 22 Ağustos 2012 tarihinde, Hakkari'nin Şemdinli İlçesinde bölücü terör örgütüyle girilen çatışmada şehit düşen Piyade Kıdemli Çavuş Hüseyin Zafer Çetin'in 16 aylık oğlu Melih Zafer Çetin de annesi Hayrünnisa Çetin ve dedesi Recep Çetin ile törene katıldı. Babası şehit düştüğünde henüz doğmamış olan minik Melih, zaferin 99'ncu yıldönümünde şehit babası nedeniyle devlet övünç madalyasıyla onurlandırıldı. Vali Ahmet Çınar şehit babasının kanuni mirasçısı olan 16 aylık Zafer bebeğe övünç madalyasını takarken, dedesi Recep Çetin’e ise beratını verdi. Anne Hayrünnisa Çetin, “Eşim şehit olduğunda ben Melih Zafer'e hamileydim. Babasının yerine çok şükür ki Allah onu bize bağışladı. Onu koruyup kollayacağımıza söz verdik. Türk milleti de Allah razı olsun sahip çıkıyor. Babasının onurunu, şerefini ikimiz beraber devam ettireceğimize söz veriyorum” dedi.
Vali Ahmet Çınar, ayrıca 29 Temmuz 2012 günü Hakkari Şemdinli'de bölücü terör örgütüyle girilen çatışmada şehit düşen Piyade Uzman Çavuş Yasin Bayraktar'ın babası Mustafa Bayraktar'a ve Balıkesir'in Edremit ilçesinde geçirdiği kaza nedeniyle gazi olan polis memuru Şuayip Yılmaz'a devlet övünç madalyalarını takıp, beratlarını verdi.
Tören, 'Çanakkale Savaşı ve Kuvay-i Milliye'nin Doğuşu' isimli yağlı boya resim sergisinin açılışı ile sona erdi. Zafer kutlamaları ve Şehitleri Anma Günü, 21 Mart tarihine kadar çeşitli programlarla devam edecek.

BG,EK(AÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)