Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Boğazı'nda, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 88'inci yıl dönümü kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Kent protokolü feribotla boğaza açılıp deniz şehitleri anısına çelenk bıraktı.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na bugün saat 09.00 sıralarında çelenk bırakıldı. Çanakkale Liman Başkanı Barış Birdane'nin anıta çelenk sunmasıyla başlayan ilk törene Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Belediye Başkan Vekili CHP'li Celal Karakaş, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay, daire müdürleri ve çok sayıda denizci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşma yapan Liman Başkanı Barış Birdane, Kabotaj Kanunu ile Türk karasularında yapılacak her türlü ticari faaliyetin Türk Bayraklı gemiler ve Türk vatandaşlarınca gerçekleştirileceği, denizlerin yarattığı ekonomik kazanımlardan Türk ulusunun yararlanacağının hüküm altına alındığını söyledi. Denizlerden yararlanmanın, gemilere hizmet verecek kıyı tesislerinden bağımsız düşünmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Birdane, "Kıyı tesislerimiz olan limanlar, iskeleler, balıkçı barınakları, yat limanları ve ahşap iskeleler gibi yapılar deniz ticaretimiz ve deniz turizmi için ne kadar önemliyse, bu tür tesislerin planlı ve düzenli olarak yapılması da sahil şeridimizin ekolojisinin korunması, dokusunun bozulmaması için o kadar önemlidir. Kıyı tesisi tanımı hiçbir şekilde, deniz canlıları ve çevrenin zarar göreceği şekilde plansız betonlaşma, doldurma ve denizi kirletme özgürlüğü anlamına gelmez. Özellikle turistik bölgelerde, her tesisin önüne bir ahşap iskele yapılması ve bu tesis sahiplerin iskeleleri yalnızca kendilerine ait görüp, vatandaşın kullanmasını engellemeleri kabul edilebilecek bir tutum değildir. Ahşap iskelelerin yapım izinleri kamu yararı düşünülerek, kamuya açık olması kaydıyla verilmektedir. Dolayısıyla kimsenin bunları şahsi malı olarak görmesi kabul edilemez. Denizlerimizi ve kıyılarımızı halk olarak sahiplenmeli, korumalı ve temiz tutmalıyız. Bugün su sporları yaptığımız, Saros Körfezi'nde, Çanakkale Boğazı'nda ve tüm denizlerimizde bizden sonraki nesiller de su sporları yapabilmelidir. Onlara bizim bulduğumuzdan daha temiz bir deniz bırakmak ulus olarak ülkümüz olmalıdır" dedi.
ŞEHİTLER İÇİN BOĞAZA ÇELENK BIRAKILDI
Törene katılan protokol daha sonra boğazda feribotla denize açıldı. Buradaki törende yer alan Vali Ahmet Çınar, deniz şehitleri anısına boğazın mavi sularına çelenk bıraktı. Kıyı Emniyeti Müdürlüğü'ne ait kurtarma ve söndürme römorkörlerinin su gösterisi ile Sahil Güvenlik ve Polis botlarının hareketleri boğazda renkli görüntülere sahne oldu. Römorkörlerin su sıkması sırasında, güneş ışınlarının yansımasıyla oluşan gökkuşağı izleyenleri hayran bıraktı.

FOTOĞRAFLI