Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Belediyesi’nin en önemli çevre projelerinden birisi olan ve İlbank kredisiyle 27 milyon liraya inşa edilen 210 bin kişilik nüfusa göre tasarlanan ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, törenle açıldı.
Özben İnşaat tarafından Işıklar Köyü Kırkkuyu Mevkisi’nde 40 bin metrekarelik alanda yapılan, aktif çamur sistemi ile çalışarak evsel ve endüstriyel atık suların ıslah edilerek arıtacak 21 bin 750 metreküp kapasiteli tesis için açılış töreni düzenlendi. Törene, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, İller Bankası Bölge Müdürlüğü Proje ve Mekansal Planlama Müdürü Mehmet Ercihan Subaşıoğlu, Özben İnşaat temsilcisi Ertaç Özcan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, Kepez Belde Belediye Başkanı CHP’li  Ömer Faruk Mutan, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
ULTRAVİYOLE DEZENFEKSİYON ÜNİTESİ VAR
Çanakkale Belediyesi Çevre Mühendisi İrem Bengisu Erol verdiği bilgide, fiziksel arıtma, ileri biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma ünitelerini kapsayan tesisin işletim performansıyla ülkedeki sayılı atık su arıtma tesislerinden biri olduğunu söyledi. Erol, "Tesisimizi farklı kılan diğer bir özellik ultraviyole dezenfeksiyon ünitesine sahip olmasıdır. Bu ünite, olası bakteri kaçaklarını önler. Bu da demek oluyor ki ilerleyen zamandaki çalışmalar sonucunda, arıtılmış atık suyumuzu tarımsal sulamada kullanabileceğiz. Hedefimiz ultraviyole dezenfeksiyon ünitesinden alınan arıtılmış atık su değerlerini deşarj standartlarında en uygun biçimde görmek, ayrıca hem Çevre Kanunu ve yönetmeliklerine uygun bir arıtma yapmak, hem de doğaya olan sorumluluğumuzu yerine getirmektir" dedi.
BATAKLIĞA 100 BİN METRE TAŞ KOLON
Çanakkale Atık Su Arıtma Tesisi’ni inşa eden Özben İnşaat temsilcisi Ertaç Özcan ise yapının modern inşaat teknikleri kullanılarak yapılan çevre dostu dev bir yatırım olduğunu söyledi. Özden daha önceden bataklık konumunda olan 40 bin metrekarelik arazinin 100 bin metrelik taş kolon imalatı yapılarak kullanıma kazandırıldığını kaydetti. 16.5 kilometre toplayıcı hat ve üç terfi istasyonu imalatının da iş kapsamında gerçekleştirildiğini ifade eden Özden, Türkiye’ye örnek bir tesis kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan butona basarak Çanakkale Atık Su Arıtma Tesisi’ni hizmete soktu. Gökhan ve katılımcılar tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

BG(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)