SAMSUN’da cami yapımı için Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi'nin mevcut binasından taşınmasına tepki gösteren öğrenci ve velileri ile kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri eylem yaptı.

Samsun'un İl Müftülüğü, Atakum İlçesi'nin sahil kesiminde 30 dönüm alan üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi'nin bulunduğu alana 10 bin kişilik bir cami yapılması için geçen yıl çalışma başlattı. Geçen Temmuz ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan imar düzenlemesi ile okul alanı olan yer cami yapımı için dini tesis alanı kullanımına dönüştürüldü. Alan, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.

Bunun üzerine 2013-2014 eğitim öğretim dönemi sonunda okulun mevcut binasından Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu’nun binasına taşınmasına karar verildi. Bu karara tepki gösteren vatandaşlar Atakum İlçesi'ndeki anfi tiyatro önünde toplandı. Öğrenciler, velileri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu grup ellerine aldıkları 'Okuluma dokunma ağacıma kıyma' yazılı pankartla Samsun-Sinop Karayolu kenarında yaklaşık 200 metre yürüdü. Grup, daha sonra okul bahçesinin giriş kapısı önünde toplanırken, polis bahçede güvenlik önlemi aldı. Eylemciler taşıdıkları pankartı okulun bahçe kapısına astı, ardından okulun bahçesinin ön tarafında elele tutuşarak zincir oluşturdu. Grup yaklaşık bir saat sonra eyleme son verdi.

Samsun'da 48 yıl önce hizmete giren okulda, 26 öğretmen ve yaklaşık 300 öğrenci bulunuyor. Türkiye'deki 6 Tarım Meslek Lisesi'nden birisi olan okulda, okul binasının yanı sıra 110 öğrenci kapasiteli yurt binası, hayvan hastanesi, kütüphane, halı saha, çim saha, laboratuvarlar, 11 lojman, spor salonu, kütüphane, konferans salonu ve çeşitli idari binalar bulunuyor. Okulun taşınmak istediği Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu bina kapasitesinin ise mevcut kapasitenin altında olduğu belirtildi.

FOTOĞRAFLI