SURİYELİ sığınmacı kadınların, fuhuşa ya da mecburi evlilikler yapmaya sürüklendiğini ve ‘iyilik’ adı altında yapılan evliliklerin kadınların para karşılığı alınıp satıldığı, aracıların komisyon aldığı bir ‘kadın ticaretine’ dönüştüğünü belirten Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi, Fatih Camii’nde basın açıklaması yaptı.
Cuma Namazı'nın ardından cami avlusunda toplanan yaklaşık 20 kadın, “İstismarın islami kılıflara büründürülmesini kabul etmiyoruz! Suriyeli kadın ticaretine hayır!” yazılı pankart ile “Suriyeli kadınlar onurumuz” , “kuma ticaretine hayır”, “patates değil insan” ve “nikahın gizlisi olmaz” yazılı dövizler açtı. İnisiyatif adına basın açıklamasını okuyan ve bu istismarın İslami kılıflara büründürülmesini kesinlikle kabul etmediklerini belirten Züleyha Ünal, “3 yıldır Suriye’de süren savaş yüzünden milyonlarca insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Sadece Türkiye’de 1 milyonun üzerinde kayıtlı ve kayıt dışı sığınmacı olduğu tahmin ediliyor. Bunların yarısından çoğunu da kadınlar meydana getiriyor. Her savaşta olduğu gibi bu savaşın da en büyük mağdurları kadınlar. Savaş ortamının yarattığı açlıktan, şiddetten, tecavüzden ve cinsel istismardan kaçan kadınlar sığındıkları yerlerde benzeri kötülüklere maruz kalıyorlar. Türkiye’de sığınmacıların ciddi bir kesimi açlık korkusu, geçim sıkıntısı, güvenlik ve gelecek kaygılarıyla karşı karşıya. Bu durum Suriyeli sığınmacı kadınları fuhuşa ve mecburi evlilikler yapmaya sürüklüyor” dedi. Suriyeli kadınların içinde bulundukları zorlu durum nedeniyle evlilikte fazla talepkar olmamalarının, erkekler tarafından bir fırsat olarak görüldüğünü söyleyen Züleyha Ünal, şunları da söyledi:
“Erkeklerin, ‘ucuz, az masraflı’ kadın arayışı bu evliliklerin komisyoncular vasıtasıyla yapılan bir tür kadın ticaretine dönüşmesine yol açıyor. O kadar ki, erkeklere satılan Suriyeli kadınlardan satıcılar bir Pazar metası gibi ‘patates’ler olarak bahsediyor. Kadınlara yaşlarına ve güzelliklerine göre değer biçilmesi, onlara fayda sağlayacak bir meta olarak bakıldığının açık bir göstergesi. Komisyonculara giden erkeklerin genellikle kendilerinden yaşça çok genç ve çocuk yaşta denecek kadınları talep etmeleri de sorunun bir başka önemli boyutu. Biz, Kadına Şiddete Karşı Müslümanlar İnisiyatifi olarak; insanlık onurunun ayaklar altına alındığı bu görüntülerden utanç duyuyoruz. Bu istismarın islami kılıflara büründürülmesini ise kesinlikle kabul etmiyoruz!”
Grup, açıklamanın ardından dağıldı.