İZMİR'in duayen sanayicilerinden İsmet Yorgancılar'ın 1974 yılında kurduğu, bünyesindeki dört fabrikası ile endüstriyel cam sektörünün Türkiye'deki en büyük üreticilerinden biri olan Cam Merkezi, bu yıl ihracatla büyümeyi hedefliyor.
Bu yıl 40'ıncı yıllarını kutlamanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Cam Merkezi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülfem Yorgancılar Perçin, başkan Semavi Yorgancılar ile birlikte sektörlerinin öncü firması olarak bu yıl da yeniliklere devam edeceklerini söyledi. Yorim, Yorglas, Yorsan markaları ve Gebze, Bolu, Kemalpaşa ve Atatürk Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki dört fabrikaları ile sektöre hizmet ettiklerini dile getiren Perçin, “Kuruluşumuzun 40'ıncı yılı olan 2014 yılında kurlardaki artış ile birlikte ihracata ağırlık vereceğiz. Biz üretimimizin yüzde 70'ini ihraç eden bir firmayız. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD başta olmak üzere 30'da fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçen yıl 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl bu rakamı daha da arttırmak için koşturacağız. İç piyasada faizlerin yükselmesi ile birlikte paranın maliyeti daha da arttı. Riskli ortamlar yaşayabiliriz,uzun vadeye çok yatkın olan cam piyasasında kısa vadeyi yerleştirmeye çalışacağız” dedi.
Türkiye'nin farklı noktalarındaki toplam 75 bin metrekare alana sahip 4 fabrikada yılda 150 bin tona yakın cam işlediklerini vurgulayan Perçin, düz camın olduğu her yerde var olduklarını kaydetti. Bünyelerinde 450 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Perçin, ar-ge ve inovasyon alanında da sektöre öncülük eden bir yapıya sahip olduklarını söyledi. Perçin, “Örneğin Yorglas son ürünleri olan çizilmez cam ve kaydırmaz zemin camı ve duşa kabin camları en son yeniliklerimiz. Yorsan işletmemiz tamamıyla iç pazara yönelik 600 bayi ile çalışıyor. Cam Doktoru hizmetimiz ile müşterilerimize projelerinde hangi camları kullanmaları konusunda danışmanlık yapıyoruz. Bay Lojistik hizmeti ile ürünleri son noktaya kadar güvenli bir şekilde ulaştırıyoruz.Aynı zamanda müşterilerimize depo yönetimi konusunda hizmet veriyoruz. Bu yıl başlayacağımız Finans Doktoru hizmeti ile de bayilerimize nakit akışlarını yönetmeleri ve daha karlı bir yıl geçirmeleri için öneriler sunacağız” diye konuştu.
Gebze ve Bolu fabrikalarında ağırlıklı olarak beyaz eşya sektörünün öncü firmalarına cam üretimi yaptıklarını anlatan Perçin, “Bolu'da geçen yıl üretime geçen fabrikamızda Arçelik'in ana tedarikçisiyiz. Bunun yanında Siemens, Bosch gibi beyaz eşya sektörünün önde gelen markalarının ihtiyaçlarını karşılıyoruz” dedi
2.5 MİLYAR DOLAR CAMDAN UÇUYOR
Türkiye'de ısı yalıtımı olmadığı için camlardan yılda yaklaşık 2.5 milyar dolarlık enerji kaybının yaşandığına dikkat çeken Perçin, bu konuda da ürettikleri enerji tasarrufu sağlayan camlar ile ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi. 4 mevsim cam adını verdikleri enerji tasarruflu camların hem yaz hem de kış mevsiminde binalarda enerji tasarrufu sağladığını belirten Perçin, “Binalarımız tam olarak yalıtımlı olsaydı, bugün enerji tasarrufumuz 7.5 milyar dolar olacaktı. Bunda camların payı 2.5 milyar dolar. Binalarımıza yapacağımız ilave 100 tl lik cam yatırımı klima ve ısınma giderlerinizi her faturanızdan yüzde 30'luk iyileştirme sağlayarak size dönecektir” uyarısında bulundu.