İZMİR TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Çağlayan, polisin son günlerde toplumsal olaylarda kullandığı biber gazının ölümcül olduğunu, kullanımın derhal durdurulmasını ve yasaklanmasını istedi. Çağlayan, Cumhuriyet Savcılarını da, sorumlular hakkında dava açmaları için göreve çağırdı.
Son günlerde yaşanan olaylarla ilgili basın açıklaması yapan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Çağlayan, iktidarın, göreve geldikleri 2002 yılından bu yana ülkeyi babasının çiftliğiymiş gibi gördüğünü dile getirdi. Çağlayan, “İktidar, hukuk, demokrasi, yurt, insan ve doğa sevgisinden yoksun olarak yönetme anlayışına devam ediyor. Artık dünyada egemenlerin bile onaylamadığı yöntemlerle halkına zehirli gaz püskürtücek kadar gözleri dönen bu zihniyeti kınıyoruz. Kullanılan gazlar kimyasal sihlalar sınıfındadır. Yaşadığımız bu günlerde toplumsal olaylarda güvenlik güçleri göz yaşartıcı ve biber gazı olarak bilinen değişik gazlar kullanmaktadır. Kimya Mühendisleri odası olarak daha önceden bu gazların güvenlik bilgi formu bilgilerini yetkililerden istediğimiz halde tarafımıza tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır. Güvenlik kuvvetleri tarafından toplumsal olaylara müdahale amacıyla kullanılan maddeler olumsuz birçok sağlık etkisi bulunan kimyasal maddelerdir. Bu amaçla kullanılan maddeler çok çeşitlidir ancak üç ana grupta toplanmaktadır. Bunlar 'Göz yaşartıcılar', 'Kusturucular' ve 'Aksırtıcı kimyasal gazlar' dır. Gaz bombası olanrak adlandırılan bu kimyasal silahların içerisnde kullanılan kimyasal maddelerin on beş farklı türü vardır. Toplumsal olaylarda uzun süredir biber gazı olarak bilinen göz yaşartıcı gazlar kullanılmaktadır” dedi.
Özellikle en son Berkin Elvan’ın ölümünü protesto etme eylemlerinde polisin kullandığı gazların, 1993 yılında imzalanan Kimyasal Silahlar Konvaksiyonuna göre göz yaşartıcı gazlar sınıflandırmasına girdiğini ve “Kimyasal silah” olarak nitelindirildiğine dikat çeken Saadet Çağlayan, “Erişkinlerde ölümcül etkilere de yol açabilmekte ve genel olarak gazın etkileri günler sonra ortaya çıkmaktadır. Özellikle astım hastaları ya da geçirilmiş akciğer rahatsızlığı olan yaşlı hastalarda gaza maruz kalım sonrası ölümler meydana gelmekte ve ülkemizde debu sebeple kayıt edilen ölümle vakalar mevcuttur. Gaz, deri, göz ve solunum yollarında ciddi düzeyde tahriş ve tahribat yaratır. Etkileri saniyeler içerisinde başlayarak bir saate kadar sürebilir.Ankara ve İstanbul’un ardından polis, İzmir’de de son olaylarda yoğun gaz kullanmıştır. Biber gazının sağlık etkileri astım, zatürre, amfizem gibi solunum yolu hastalığı olanlarda, kalp sorunu olanlarda, tanı konmamış anevrizması olanlarda, çocuklarda, yaşlı ve bağışıklılık sistemi yetmezliği olanlarda ve gebelerde daha belirgindir. Bu nedenle özellikle alerjik bünyeli kişiler,astım, KOAH ve benzeri solunum yolu hastaları olanlar ve kalp hastaları risk altındadır. Biber gazı ölümcüldür. Kullanımı derhal durdurulmalı ve yasaklanmalıdır. Bu gazları kullanan ve kullandıranlar hakkında Cumhuriyet savcılarını, gerekli davaları açmak için göreve davet ediyoruz” diye konuştu.
 
TY(BK/AK) (FOTOĞRAFLI)