ÇANAKKALE’nin Bayramiç İlçesi’ne bağlı Kurşunlu Köyü'nde açılacak feldspat madeni ve yol çalışması için ormanlık alandaki ağaç kesimlerine karşı köylülerin başlattığı eylemlere, çevreciler de destek verdi. Sekiz gündür açlık grevini sürdüren çiftçi Bülent Özüren, kendisine destek olan çevreciler arasındaki CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan’a gözyaşları içinde, "Yalvarıyorum, bu katliama engel olun" diyerek konuyu Meclis'e taşımasını istedi.
Kurşunlu Köyü’ne yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Killiktepe Mevkii’nde, özel bir firma tarafından işletilecek feldspat madeni ve madene ulaşımı sağlayacak yol için ağaç kesimlerine karşı köylülerin direnişine, Çanakkale Çevre Platformu, Çanakkale Tabip Odası ve Karabiga Biga Çevre Platformu üyesi 200 kişi destek oldu. Aralarında CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ile Bayramiç Belediye Başkanı CHP’li İsmail Sakin Tuncer’in de yer aldığı çevreciler, Kurşunlu Köyü’ne gelip, kurduğu çadırda 8 gündür açlık grevini sürdüren çiftçi 58 yaşındaki Bülent Özüren’e destek verdi. Köylüler ve çevreciler, 'Bir ağaç, bir hayvan, bir tohum, insanlık için direnmeliyiz', 'Altıncı Filo Kazdağı’ndan defol' yazılı pankartlar açtı.
ÇÖZÜM BULUNMAZSA KENDİNİ YAKACAK
Özüren, gözyaşları içinde CHP’li Soydan’a ağaç kesimleri sırasında bölgeden çıkartılan bir çam fidanı vererek, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirmesini istedi. Özüren, "Burada yaşama hakkımız var. Bu hakkımız gasp edilmesin. Madenciye tanınan haklar bizim için gasp edilmesin. Bizi korusunlar. Biz isyankar değiliz, asi değiliz. Biz halkız. Bizi ötekileştirmeden, yaftayı boynumuza asmadan bize sahip çıkmalılar. Bu köy helak olacak. Ne olur Allah aşkına gelin buradan neye imza attığınıza bakın. Burası heyelan bölgesi. Biz köylüler risk altındayız” dedi. Özüren, maden çalışmaları ve ağaç kesimlerine çözüm bulunmazsa 7 Kasım tarihinde kendini yakacağını belirtti.
SORULARA BAŞKA CEVAPLAR VERİLDİ İDDİASI
Milletvekili Soydan ise "Ben Kazdağları ile ilgili birçok soru önergesi verdim. Biz Kazdağları’nı sorduk onlar başka şeylere cevap verdiler. Burada şunu gördüm; Kurşunlu, iki yamaç arasında kurulmuş bir köy. Buradaki insanlar tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Maden faaliyetleri köyün yaşamını ortadan kaldıracaktır. Köyün yamacında oturan insanlar ciddi tehlike altında" diye konuştu ve konuyu TBMM gündemine taşıyacağı sözünü verdi.
BİR AN ÖNCE TEDAVİ EDİLMELİ
Çevrecilerle eyleme destek olan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Naci Hasanefendi, 8 gündür açlık grevi yapan Bülent Özüren’i sağlık kontrolünden geçirdi. Hasanefendi, Özüren’in kan basıncının normal olduğunu belirtip, "Beklendiği gibi baş dönmesi, göz kararması ve denge bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlamış. Acil müdahale edilmesi gerekiyor. Tabip Odası olarak tıbbi desteğimizi bu vatandaşımıza ulaştıracağız. Ancak devletin bu olaya el koyması gerekiyor" dedi.
Çevrecilerin ardından bölgeye gelen Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ise, köy kahvesinde buluştuğu köylüleri yarın konuyu görüşmek üzere Valiliğe davet etti.

FD(AÖ/SS) ( FOTOĞRAFLI)