VAN'ın Çaldıran İlçesi'ndeki Kaz Gölü yakınında bulunan Oruçlu Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, hayvanlarını beslemek için büyük zorluklara katlanmak zorunda kalıyor. Köylüler, gölün tabanında yetişen otları kancalarla söküp çıkararak hayvanlarını besliyor.
Kar yağışının yerini aşırı sağuklara bırakması, hayatı olumsuz yönde etkilerken, Van'a 140 kilometre uzaklıkta bulunan Çaldıran İlçesi'nin Oruçlu Köyü'nde oturanlar da hayvanlarını beslerken büyük sıkıntı yaşıyor. Köylüler, hayvanlarını köylerine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Kaz Gölü'nde beslemeye çalışıyor. Hava sıcaklığının geceleri sıfırın altında 30'lara kadar düştüğü bölgede köylüler, hayvanlarını alarak göl kıyısına gidiyor ve burada kısmen donan gölde, zaman zaman buz kütlelerini kırıp, göl tabanında yetişen otları kancalarla söküyor, ardından da göl yüzeyine ya da kıyıya seriyor. Hayvanlar da göl kıyısında veya suya girererek bu otları yiyor.
Bölgede ayrıca hayvanların soğuk havaya dayanamayıp telef olduğu belirtildi. Besiciler, mandaların soğuğa dayanabildiğini, ancak aynı dayanıklığı diğer büyükbaş hayvanların gösteremediğini söyledi.