İZMİR Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, `Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi' inşaatında projelendirmeden imalat süresi dahil her aşamasında, bilimin gereklerinin uygulandığını belirterek, "İzmirliler rahat olsun. Tesiste bir çürüme problemi söz konusu değil" açıklamasını yaptı.
İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, bir basın toplantısı düzenleyerek İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde 61.5 milyon liralık yatırımla hizmete alınan `Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nin zemin şartlarına uygun yapılmadığı yönünde iddialarda bulunan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar'a yanıt verdi. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltarak 200 tona düşürecek ve yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamurun tarım, kentsel yeşil alanlar ve sanayide ek yakıt olarak kullanılabilmesini sağlayacak tesisin Avrupa'nın en büyük kurutma ve dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesislerinden biri olduğunu belirtti.
Tesis yapılmadan önce 4 aylık proje süresince zemin incelemeleri, zemine gelen yük hesapları ve zemin ıslah metotları ile ilgili ODTÜ ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden ilgili bilim insanlarının gerekli çalışmaları yaptığını kaydeden İZSU yetkilileri, "Yüklenici firma adına ODTÜ İnşaat Mühendisliği Geoteknik bölümünden Prof. Dr. Orhan Erol, İZSU adına ise proje danışmanı Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Geoteknik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürkan Özden ile yapılan çalışmalarla zemin yapısı ve ıslah metotları değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda özellikle sıvılaşma oluşmaması için zeminde jet grout (çimento enjeksiyonu ile zemin güçlendirme) ve fore kazıklarla ıslah metodu uygulanmıştır. Yer altı su seviyesinin yüksek olmasından dolayı, 9 adet kuyu açılarak susuzlaştırma planı uygulanmış; bu kuyularla yer altı su seviyesi düşürülmüş ve periyodik olarak su seviyesi kontrol edilmiştir. Ayrıca fore kazık ve jet grout uygulanan ünitelerde ve ünite betonarmesinde sülfata dayanıklı çimento kullanılmıştır. Temel seviyesinin derin olması ve imalatlardan Çiğli Arıtma Tesisi'nin etkilenmemesi için `Islak Çamur Besleme Tankı' ünitesi inşasında iş ve işçi güvenliğini sağlamak amacıyla 60 santim genişliğinde, 14 metre yüksekliğinde ve çevresi 56 metre olan diyafram duvar uygulaması yapılmıştır. Toplamda 18.4 kilometre uzunluğunda 1459 adet jet grout imalatı ile 12.5 kilometre uzunluğunda 501 adet fore kazık yapılmıştır. İmalat sırasında fore kazıklar ön yükleme testine tabi tutulmuş ayrıca süreklilik testleri yapılmış ve beton numuneleri alınarak dayanıklılığı kontrol edilmiştir. Jet grout zemin ıslahları çeşitli testlerden geçirilmiştir" dedi. İZSU yetkilileri, "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi"nde tuzlu suya maruz kalan gerek fore kazıklar gerek jet grout imalatlar ile temelde ve diğer tüm betonarme imalatlarda sülfata dayanıklı çimento kullanıldığını hatırlatarak, "Tesis yüksek kalitede (C30) betonlardan imal edilmiş ve beton testleri yapılmıştır. Tesiste bir çürüme problemi söz konusu değildir" dedi.
İZMİR, ()