Utku BOLULU/İZMİR, () - İZMİR Büyükşehir Belediyesi, İzmir Valiliği Mal Paylaşım Komisyonu'ndan gelen İl Özel İdare malları dağıtım listesindeki 1693 mal ve parselini incelemek için fazla mesaiye başladı. Balçova Termal, Pınarbaşı'ndaki yarış pisti gibi bilinen yerlerin yanısıra listede baraj, gölet, yol, yeşil alan, belediye hizmet alanı, şantiyelerden birinin bile Büyükşehir'e verilmediği ortaya çıktı. Ağustos ayı başına kadar hatalı bulunan devir kararlarının iptali için her parsele ayrı davalar açılacak.
İzmir'de seçimlerden önce başlayan İl Özel İdaresi malları paylaşımı krizi gittikçe büyüyor. Valilik Mal Paylaşım Komisyonu'nun İl Özel İdaresi'nin 1993 kalem mal ve parseliyle ilgili dağıtımında Büyükşehir Belediyesi'ne hiçbir mal devretmemesi, başta Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, siyasetçiler, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Valilik, devir ve tahsis edilen malların listesini 17 Haziran'da Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi.
Büyükşehir Belediyesi bürokratları 1693 adet mal ve parseli büyüklükleri, üzerindeki binalar, imar durumları, devir ve tahsis kararlarını tek tek incelemeye aldı. Genel olarak Maliye Hazinesi'ne devredilen mallar, farklı bakanlıklar ve kuruluşlara tahsis edildi. Toplam 1693 mal ve parselinden 21'i İçişleri Bakanlığı'na, 815'i Milli Eğitim Bakanlığı'na, 28'i Sağlık Bakanlığı'na, 386'sı Maliye Hazinesi'ne, 35'i Bakanlığa bağlı kuruluşlara, 45'i Valilik Yatırım ve İzleme Komisyonu'na, 284'ü DSİ'ye devir kararı alındı. Ayrıca 54 lojman da İçişleri Bakanlığı'na verildi. Bunların dışında 25 mal veya parsel ise Maliye Hazinesi'ne devredilmeden doğrudan bazı kurumlara verildi.
Listede Büyükşehir Belediyesi'ne devir veya tahsis edilen mal veya parsel çıkmadı. Detaylı incelemeye başlayan Büyükşehir Belediyesi bürokratları, listeyi aldıkları süreden 60 gün içinde dava açabilecekleri için parsel parsel çalışma başlattı. Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'na devredilenlerde itiraz konusu mal çıkmadı. Birkaç tane imar planı farklı olan parsel incelemeye alındı. Listedeki hatalı gördükleri devir ve tahsis kararları için ayrı ayrı iptal davası açılacak. Dava dilekçeleri Ağustos 15'e kadar işleme konacak.
Valiliğin paylaşım listesinde, kamuoyunda bilinen, Balçova kaplıcalarının yeraldığı termal tesisler, Buca'daki konutlar, Foça'daki Polen Tatil köyü, Urla'daki Durtur Dinlenme Tesisleri, Özel İdare'nin farklı ilçelerde sahibi olduğu iş merkezlerindeki dükkanların Maliye Hazinesi'ne devredildiği görülürken, öte yandan şaşırtıcı biçimde imar planlarında yeşil alan, yol, belediye hizmet alanı, şantiye olan yerlerin de devri yapıldı.
Bunun yanısıra Pınarbaşı'ndaki yarış pisti, Altınordu Spor Kulubü Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Belkahve Atatürk Anıtı, Karşıyaka Zübeyde Hanım Kabristanı ve türbeler Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildi. İl Özel İdare'nin restore ettiği Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası olarak istediği Kemeraltı girişindeki eski tütün deposunun ise Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na tahsisi gerçekleşti. İZSU'nun beklediği Alaçatı Barajı ve Dikili, Karaburun gibi ilçelerdeki göletler ise DSİ'ye tahsis oldu. Sümerbank'ın mevcutta okulların yeraldığı parselleri Milli Eğitim'e bırakıldı. Geri kalan bölüm Maliye Hazinesi'ne devredildi.

FOTOĞRAFLI