ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Çocuk Merkezi arasında 'Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Anlaşması' imzalandı.
Anlaşmanın imza töreni Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı. Törene Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Uluslararası Çocuk Merkezi Genel Müdürü Münevver Bertan, sivil toplum örgütü, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, öğretim üyeleriyle belediye meclis üye ve bürokratları katıldı.
Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'de uygulamaya koydukları projelerin çoğunu yarının büyüğü ve geleceği çocukları göz önüne alarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Büyükerşen, şöyle dedi:
"Bilim deney merkezi, uzay evi, okula destek amacıyla oluşturduğumuz eğitim merkezleri, çocuklarımızın hayal dünyalarını zenginleştiren ve onları mutlu kılan tematik parklarımız, ebeveynleri cezaevinde olan çocuklarımıza yönelik okul öncesi eğitim veren Es-Çocuk Evimiz, her yıl düzenlemiş olduğumuz Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali de bu doğrultuda yaşama geçirdiğimiz örnek projelerimizdir. Eskişehir, Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinde kardeş şehirleriyle yürüttüğü proje ve ilişkiler sayesinde bir 'Dünya Markası' haline geldi. Çocukların cinsel sömürüden korunmasını öngören ve 2010 yılında ülkemizin taraf olduğu Lanzorate Sözleşmesi kapsamında Avrupa Konseyi ile Uluslararası Çocuk Merkezi'nin (ICC) başlattığı '5'te 1' kampanyasının yürütülmesi için ortaklık önerisini Büyükşehir Belediyemize yapması bizim için gurur vericidir. Bugün burada imzaladığımız projenin bize yüklediği sorumluluğunun farkındayız." 
Uluslararası Çocuk Merkezi Genel Müdürü Münevver Bertan da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin çocuk cinsel sömürüsünü önleme konusunda Avrupa Konseyi'nin Lanzorate Sözleşmesi'ni imzalayan Türkiye'deki belediyelerin öncüsü olduğunu söyledi. Türkiye'de bu alanda sayısal bilgilere sahip olmadıklarını ve önlem olarak da aile, öğretmen, sağlık kuruluşları ve belediyelere büyük görev düştüğünü belirten Bertan, Başkan Büyükerşen'e böylesine anlamlı bir projede Büyükşehir Belediyesi olarak yer aldıkları için teşekkür etti.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Jale Nur Süllü ise çocukların Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği projelerde öncelikli olduğunu söyledi. Süllü, 2011 yılında kurulan Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi'nin 0-18 yaş arası çocukların aile ve toplum içindeki bedensel, zihinsel ve sosyal sağlığının gelişmesine yönelik hak temelli çalışmalar konusunda çeşitli etkinlikler düzenlediğini anlattı. Türkiye'de Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki maddelerin hayata geçirilmesinde pek çok aksaklıklar olduğunu belirten Süllü, bunlardan en iç acıtıcı olanın çocukların cinsel istismarı olduğunu ifade ederek şöyle dedi:
"Türkiye'de yeterince veri olmamasına rağmen resmi mahkeme ve polis tutanaklarından 2012 yılında 120 bin çocuk istismarı olayı gerçekleşmesi ve dünyada her 5 çocuktan birinin cinsel istismara uğradığı gerçeği düşünüldüğünde; Avrupa Konseyi, Uluslararası Çocuk Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği ile ortaklaşa yürüteceğimiz bu projenin önemi açıkça görülmektedir."
Konuşmaların ardından Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile Uluslararası Çocuk Merkezi Genel Müdürü Münevver Bertan sözleşmeyi imzaladı.