Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), () - TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracatçı firmaların strateji, vizyon ve hedeflerini kurgulamaları için başlattığı 'TİM Akademi 2023' toplantısı Kocaeli'nde yapıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi konuşmasında Türkiye'nin 2023 yılında belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini söyledi.
Kocaeli Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapılan toplantıya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Vodofone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, HSBC Türkiye Ticari Bankacılık Gurup Başkanı Burak Zeylan, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, sanayici ve işadamları katıldı.
'AR-GE VE İNOVASYON YAPMAK GEREKİYOR'
2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmek için yeni firmaların da oyuna dahil edilmesi gerektiğini söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi şöyle dedi: "Ülkemizde bulunan küçük ölçekli ve orta ölçekli firmaları büyütmemiz gerekiyor. Üretilen mallara baktığımız da birbirine çok benzeyen ürünler olduğunu görüyoruz. Öncelikle firmaların ürünü farklı yapabilmeyi bulmaları gerekiyor. Katma değeri artırabilmek için inovasyon, ar-ge yapmaları gerekiyor. Tüketici ihtiyaçlarını tespit edip onların ihtiyaçlarına göre üretim yapmamız gerekiyor. Hamallık yapmayı bırakıp kendi markamızı, kendi tasarımımızı, kendi ar- ge ve inovasyonumuzu yapmamız gerekiyor. Türkiye'nin 2023 yılında belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için katma değeri yüksek ürünler üretmesi gerektiğini, Kocaeli'deki firmalar da dünya ile rekabet edebilen, katma değere odaklanan firmalar olarak görüyorum. inovasyon, ar- ge ve marka ile ilgii önemli çalışmalar yapıyoruz."
'İHRACAT PLAN DAHİLİNDE YAPILMALI'
TİM olarak her ay farklı bir ilde ihracat açıklaması yapıp, her ilde en çok ihracat yapan firmaya da ödül verdiklerini kaydeden Büyükekşi, "Biz ihracatı plan dahilinde, planlı çalışmalar yapılarak 2023 yılında kurulan hedefe ulaşılmasını istiyoruz. Kocaeli'nde en çok ihracat yapan sektörlerin başında 5 milyar dolar ile kimya sektörü, ikinci sırada ise 4.6 milyar dolar ile otomotiv sektörü olduğunu görüyoruz. Kocaeli en çok ihracatı Mısır'a yapmış. Bizdeki kayıtlara göre ilk bin içersinde Kocaeli'nde 56 firma var. Bu firmalar 11.4 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Kocaeli'ndeki firmalar tebriği hak ediyor" dedi.
NİTELİKLİ ARA ELEMAN YETİŞTİRMELİYİZ’
Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ da 2023 vizyonuna ulaşmaya çalışırken, nitelikli ara eleman yetiştirebilmek için meslek eğitimin kapsamının yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyledi. Özdağ, "Ayrıca üniversiteler için ise eğitim 3 döneme yayılmalı, teorik eğitimler pratik eğitimlerle desteklenmelidir. Özellikle deniz taşımacılığından daha fazla yararlanabilmek için Organize Sanayi Bölgeleriyle demir yolu bağlantılarının yapılması gerekliliği yurtdışında yaygın bir uygulama olan lojistik köy kavramını beraberinde getirmektedir" diye konuştu.

EA(MB/ESM) (FOTOĞRAFLI)