BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Kurtuluş Savaşı'nda düşmanın Anadolu'yu terk etmesi ile sonuçlanan Büyük Taarruz'un saldırı emrinin verildiği 26 Ağustos sabahının canlandırılacağı panoramik müzeyi 5 Aralık'ta vereceği ihale ile Afyonkarahisar'da inşa edecek.
OSMANLI-SELÇUKLU MİMARİSİNDE TASARLANDI
TOKİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Taarruzun saldırı emrini verdiği Tınaztepe'de, düşman ordusuyla ilk karşılaşma anının resmedilerek hikayesinin anlatılacağı yöresel mimariden ve Osmanlı-Selçuklu mimarisinde esinlererek tasarlanan panoramik müze Tınaztepe'de inşa edilecek. Osmanlı mimarisinde görünen geniş saçaklar, ön kule üzerini örten bakır kaplama çatı ve yine geleneksel mimaride örneği çok görünen kavisli dikdörtgen çatının, müze mimarisinde kullanılacağı belirtildi.
ÇATIŞMA ANININ HİKAYESİ RESMEDİLECEK
'Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Tanıtım Merkezi' binası ve müştemilatının yapım ihalesi 5 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilecek. Panoramik müzede, Tınaztepe civarında yapılan Büyük Taarruzun ilk çatışma anının hikayesi resmedilecek. Türk askerinin atlı ve piyade hücumlarıyla düşmanın direncini kırıp kaçmaya zorladığı tarihi durum canlandırılacak. Panoramik resmin solundan, gün ışığını arkasına almış Türk askerleri hücumu ve kaldırdıkları toz bulutları içinde yer yer siluet görüntüsü veren atlılar, önünde durulamaz bir güç gibi kademe kademe resmedilecek. İzleyici platformuna yakın bölümde siperlere ilk ulaşmış süvariler görünecek. Görünümün arka planında piyadelerimizin düşmanla göğüs göğüse çarpışması resmedilecek. Süngüleşme, top ve ağır silahlarını bırakarak kaçan Yunan piyadeleri, atlarına binerek kaçmaya çalışan düşman süvarileri de görüntülenecek.
Düşman kuvvetleri orta kısımda daha çok piyade olarak çizilecek. Yer yer direnen düşmanın bulunduğu siperler ve siperlerini terk etmiş kaçan Yunanlılar resimde yer alacak. Sergilenen resmin çevresinde Afyonkarahisar bölgesine has trakit kayalıkları ve tepeleri bulunacak. Ziyaretçi platformunun etrafı da trakit kayalıkları ile çevrili olacak. Bu kayaların arasında düşmanın savaş malzemeleri bulunacak. Resmin sol ve sağ bölgesinde karşılıklı top atışlarından kaynaklanan patlama görüntüleri resmedilecek. Sol tarafta hücum eden askerlerimizin arasında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları görüntülenecek. Bir tepenin üzerinde komutanlarımız yer alacak. Müze ve Kültür Merkezinin yapım çalışması sürüyor.