DENİZLİ Valisi Abdülkadir Demir, aşırı kirlilik ve balık ölümlerinin görüldüğü Büyük Menderes Nehri’yle, 15 işletmenin arıtma tesislerinden su örnekleri alındığını, bir işletmeye de para cezası kesildiğini söyledi.
Büyük Menderes Nehri’nde görülen aşırı kirlilik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla Denizli Valiliği’ni harekete geçirdi. Bakanlığın gönderdiği iki seyyar laboratuvarda analiz edilmek üzere, Çivril’den Adıgüzeller Barajı’na kadar olan 210 kilometrelik Büyük Menderes Nehri’nin 18 farklı noktasıyla, 15 işletmenin arıtma tesislerinden su örnekleri alındı.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, doğanın kirletilmesine seyirci kalamayacaklarını belirterek, analiz sonuçlarından sonra da gerekli tedbirlerin alınacağını kaydetti. Demir, Bekilli’deki hidroelektrik santralinin yükleme havuzunda biriken çamurların nehre boşalttığının tespit edildiğini ve 40 bin lira idari para cezası kesildiğini söyledi.
Vali Demir, “Alınan su örneklerinin analiz sonuçlarına göre hareket edeceğiz. Büyük Menderes Havzası yakınındaki bazı köy ve beldelerin kanalizasyonunun da nehre akıtıldığını belirledik. Devlet olarak bunun önlemini de almak zorundayız. Hiç kimsenin, hiçbir kurumun Büyük Menderes Nehri’ni kirletmeye hakkı yok” dedi.