AYDIN'ın Söke İlçesi'ndeki üreticiler, Büyük Menderes Havzası ıslah çalışmasının hızla ilerlemesi nedeniyle rahat soluk aldı. Devlet Su İşleri'nin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, kış taşkınlarının en büyük nedenlerinden biri olan Bağarası Köprüsü'nün geçilerek Ege Denizi'ne yaklaşıldığı bildirildi.
Büyük Menderes Nehri'nin taşması sonucu arazileri sular altında kalan çiftçilerin yıllardan bu yana hayallerini süsleyen yatak ıslah çalışmasında sona gelindi. Özellikle Söke ve Koçarlı ovalarında pamuk üreticisinin korkulu rüyası haline gelen Büyük Menderes Nehri'ndeki taşkınlar, nihayet son bulacak. Afyon'un Dinar İlçesi'nden doğan ve batıya doğru ilerleyerek birçok yan dere ile çayların havzalarından gelen suları taşıyıp Ege Denizi'ne dökülen Büyük Menderes Nehri, artık sadece getirdiği bereketle anılacak. DSİ tarafından 7 yıl önce Denizli Sarayköy'den başlatılan nehrin ıslah çalışmalarında 40 kilometrelik birinci etabın ardından, Çine Çayı'nın döküldüğü 40 kilometrelik ikinci etabında çalışmalar Söke DSİ regülatörünü aşarak Bağarası Köprüsü'ne ulaştı. Söke DSİ regülatöründen ile Bağarası köprüsü arasında sürdürülen Büyük Menderes Nehri yatak ıslah çalışmalarında hava koşullarının da iyi gitmesi nedeniyle çalışmalar daha da hızlanırken projenin hedeflenen süre içerisinde tamamlanabilmesi için DSİ Bölge Müdürlüğü seferberlik başlattı.
DSİ'nin Büyük Menderes Nehri'ndeki yatak temizliği çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getiren Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, şöyle dedi:
"Yıllardır temizlik yapılmadığından Büyük Menderes'in genişliği yer yer 10-15 metreye kadar düşürmüştü. Şu anda yapılan çalışma ile bölgemizde nehrin genişliği 50 metreye ulaştı. Çine Barajı'nın yapılmasının ardından, şimdi de ikinci tehdit ortadan kalkıyor. Bu projeler yıllarca hayallerimizi süslemişti. Ovamızda inşallah bundan sonra taşkın tehlikesi yaşamayız. Menderes'in temizliği ve taşkınların tarihe karışacak olmasıyla ovamızda ürün yelpazesinin daha da artacağını tahmin ediyoruz."

NM(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)