'GEMİMİZ SİGORTALI'
BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy, Mudanya İlçesi sahilinde bulunan BUDO iskelesinde Makine Enspektörü Uzakyol Baş Mühendisi Erol Kaymak ve Güverte Enspektörü Mehmet Şahin ile birlikte basın açıklaması yaptı. Dün yaşananların üzücü olduğunu tekrar eden Fidansoy, Marmara Denizi'de bu yıl ani hava değişimleri olduğunu kaydetti. Haliç'te yaşanan hortum oluşumundan örnek veren Fidansoy, olayın yaşandığı 'Emir Sultan' deniz otobüsünün 2008 yılında üretilidiğini ve Türkiye'nin en genç deniz otobüsü olduğunu söyledi. Genel Müdür Fidansoy, BUDO personeline ve kaptana teşekkür ederek, yaşanan şansız olayın tekrar etmemesini diledi.
Fidansoy, camın nasıl kırıldığı konusunda araştırma yaptıklarını dile getirerek, "Su jetlerine sık sık kalas parçaları takılıyor. Ama biz gemide bir parça bulamadık. Cam tuzla buz haline gelmiş durumda. Kırılması çok zor, sertifikalı bir cam. Bir şansızlık oldu. Gemilerimiz sigortalı. Sigorta yolcularımız ile ilgili gerekli olanı karşılayacaktır. Gemimiz buraya geldiğinde ambulanslarımızda hazırdı. Gemide 4 personelimiz var. Standartalara uygun sayıda personelimiz var. Sağlık personeli ve doktor bu tür gemilerde bulunmuyor. Personelimizinde hepsi uzakyol kaptanı. Gemicilikte en üst nokta. Havacılıktaki F 16 pilotları gibi" dedi.
'GEMİ 10 İLE 12 MİL HIZDA GİDİYORDU'
Soruları yanıtlayan Makine Enspektörü Uzakyol Baş Mühendisi Erol Kaymak, geminin hızının fazla olmadığını belirkerek, "Normal standartlarda geminin hızı 30 mildir. Biz standart 28 milden hızlı gitmiyoruz. Olay sırasında gemi 10 ile 15 mil arasında hıza düşürülüyor. Dalga yüksekliği belli bir seviyeye geldiğinde hızınızı düşürmek zorundasınız. Dalganın duvar etkisini azaltmak için kaptan arkadaşımız buna uydu ve 10 ile 12 mile düşürdü" dedi.
'YOLCULAR PANİK YAPMASI NEDENİYLE CAN YELEĞİ ALAMADILAR'
Yolculara olay sırasında ne yapacakları konusunda bilgi verilmediği yönündeki iddiaları yanıtlayan Güverte Ekspertörü Mehmet Şahin, düzenli olarak gemiyi terk yangın role talimleri yapıldığını kaydederek, "Görsel stickerlarımız mevcut. Olay anında yolcuların panik yapması nedeniyle bazı yolcular can yeleğini alamadığını öğrendik. Personelimiz tüm yolculara gerekli yardımı yaptılar. İlk müdahaleyi de gemideki tıbbi malzemelerle yapmışlardır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI