BURSA Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım işletmesi Bursa Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliği Turizm San. Tic. AŞ. (BURULAŞ) Genel Müdürü Levent Fidansoy, BUDO deniz otobüsünde dün meydana gelen panikle ilgili açıklama yaptı. Fidansoy, olayın sosyal medyada abartıldığını savunarak, "Bazı yolcular twitter’dan 'Gemi batıyor. Su alıyor' diye yazıyorlar. Geminin su alması kesinlikle söz konusu değil. Kaptan talimat vermeden, gemiyi terk emri vermeden can yeleklerini giyen yolcularımız olmuş. Bu da kargaşaya neden olmuş. Ama denizcilikten anlayan ve sakin oturan yolcularımız da var. Cam kırılmasaydı gemi salimen seferini Kabataş’ta bitirecekti" dedi.
BUDO'nun 'Emirsultan' adlı deniz otobüsü, dün saat 18.45'te Kabataş seferini yapmak üzere Mudanya'dan hareket etti. Marmara Denizi'nde etkili olan fırtına nedeniyle oluşan dalgalar, deniz otobüsündeki yolcular arasında paniğe neden oldu. Dalgalar arasında ilerleyen deniz otobüsünün ön camı da kırılınca panik daha da arttı. Bazı yolcuların yaralanması ve baygınlık geçirenlerin olması nedeniyle deniz otobüsü Mudanya'ya döndü.
Olayla ilgili bugün açıklamada bulunan BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy, geminin rutin seferini yaptığını belirterek, "İstanbul'dan 16.30'da gelen deniz otobüsü, saat 17.30- 18.00 arasında aynı bölgeden geçiyor. Salimen seferini yapıp yolcuları boşaltıyor. Daha sonra 18.45’te hareket ediyor. Deniz dalgalı ama daha önce de böyle havalar oldu. Sıkıntı yaşamadık. Gemi Armutlu’yu geçtikten sonra aniden bir rüzgar dönmesi ve ani bir dalga geliyor. Bu dalga iskele baş omuzluğundaki ön camı kırıyor. Bu cam 2 santimetre kalındığında. Kolay kırılması mümkün olmayan emniyet camı. Kırıldığı zamanda otomobil camları gibi dağılıyor. Kesme özelliği yok. Dalganın da bunu kırması çok mümkün değil. Sahil Güvenlik'teki yetkililerle görüştüğümüzde bize 'Dalga ile büyük ihtimalle cama bir cisim geldi. Bir kalas parçası veya başka bir cisim olabilir' dediler. Bu parça vurdu ve kırdı. Camın parçacıkları taş, saçma etkisi yaratarak yolcularımızı yaraladı. Ön sırada oturan 10 civarında vatandaşımız bu şekilde yaralandı. Bazı yolcularımız panik içerisinde ayağa kalktıkları zaman yaralandılar" dedi.
DENİZCİLİKTEN ANLAYANLAR SAKİNCE OTURUYOR
Kaptana daha sonra geri dönüş talimatı verildiğini belirten Fidansoy, "Gemi saat 20.15 civarı iskeleye yanaştı. Fakat bu sırada talihsiz bir olay yaşandı. Bazı yolcular twitter’dan 'Gemi batıyor. Su alıyor' diye yazıyorlar. Geminin su alması kesinlikle söz konusu değil. Kaptan talimat vermeden, gemiyi terk emri vermeden can yeleklerini giyen yolcularımız da olmuş. Bu da kargaşaya neden olmuş. Ama denizcilikten anlayan ve sakin oturan yolcularımız da var. Aslında ön sırada oturan yolcularımız dışında herhangi bir tehlike söz konusu değil. Cam kırılmasaydı gemi salimen seferini Kabataş’ta bitirecekti. Ama bu sosyal medyada abartıldı. Gemiler katamaran olduğu için çok fazla zarar görmesi söz konusu değil. Tüm emniyet tedbirlerimiz alınmış durumda. Kurtarma ile ilgili sıkıntı olursa 10-15 dakika içersinde sahil gelebilecek durumda. Bu yıl Marmara Denizi’nde çok fazla hareketlilik var" diye konuştu.
BİZ 18.45 SEFERİNDEN SONRA İPTAL ETTİK
Vatandaşların denizden ürktüğünü kaydeden Fidansoy, yolculara geçmiş olsun dileğinde bulundu. AKOM’un açıklamasından sonra gemi seferlerinin iptal edilmesini de değerlendiren Fidansoy, "Diğer firmalarda 19.00’dan sonraki seferler iptal edildi. Bizdeki 18.45 seferiydi. Biz de 19.00’dan sonraki seferlerimizi iptal ettik. 5 havadan sonra seferler iptal ediliyor zaten. Ani dalga geldiği için bu olay yaşandı. Bu olmasaydı yolcular biraz sallanacaktı ama sefer başarıyla tamamlanacaktı" diye konuştu.
Geminin ön camının değiştirildiğini ifade eden Fidansoy, iptal olana seferlerin ve 18.45 seferinin yolcularına bilet ücretlerinin iade edildiğini kaydetti.

FOTOĞRAFLI