BURSA Valiliği tarafından bu hafta sonu ilki düzenlenen 'Gastrofest'te, kente özgü birbirinden lezzetli yöresel tatlar ve ürünler yarışıyor.
Bursa Valiliği tarafından ‘Menşei Bursa Projesi’ kapsamında TÜYAP Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘Gastrofest’ başladı. Yarın sona erecek festivalde, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen turizm otelcilik lisesi öğrencileri, üniversite öğrencileri, köy ve kadın dernekleri üyeleri ile aşçılar en güzel yemeği yapmak için yarışacak. Karayip, Amerika, Arjantin, İtalya, Almanya’dan gelen 17 ünlü şefin bulunduğu jüri, yemeklere puan verecek.
Festivalin açılışını yapan Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, coğrafi işaretlerin alımını teşvik etmek ve Bursa’nın lezzetlerini tanıtmak için etkinliklere başladıklarını söyledi. Turizme katkı sağlayacak ürünleri belirlemek için bu projeyi başlattıklarını dile getiren Usta, festivalde ‘Yöresel Ürünlerin Dünya Mutfaklarındaki Yeri ve Önemi’ konulu panelle de ürünleri uluslararası alanda tanıtmak için neler yapılması gerektiğinin tartışılacağını belirtti.
Festivalin ilk ayağında 150 öğrenci, siyah incir, şeftali, armut, kestane, zeytin, İnegöl köftesi kategorilerinde farklı lezzetler ortaya çıkardı. Arkadaşlarının da darbuka ve klarnetle destek verdiği öğrenciler 45 dakika içinde en düzenli, temiz, çabuk ve lezzetli yemeği yapmak için kıyasıya yarıştı.
Bursa Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı Nizamettin Ceylan da tatlı, yemek ve salata kategorilerinde Türkiye’nin birçok ilinden gelen profesyonel aşçıların yer aldığını vurguladı. Ceylan, adil bir yarışma olması için jüri üyelerinin yurtdışından geldiğini belirterek, “Şeflerimiz hem Bursa yemeklerini değerlendirecek hem de kültürümüzü tanıma fırsatı bulacaklar. Bunu ileride yurtdışına da taşımayı düşünüyoruz” dedi. Ceylan yarışmada dereceye giren öğrenciler için birincilere ipad ödülü, profesyonellerde ise birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye 2 bin lira para ödülü verileceğini kaydetti.