Sebile ÇETİN / BURSA, () - OSMANLI'nın, Bursa’nın fethinden sonra yaptırdığı ilk saray olan Bey Sarayı’nı yeniden canlandırmak için gezginlerin notları, gravürler ve haritalardan yararlanılarak restitüsyon çalışması yapıldı. Günümüzde tek duvarının kaldığı ve üzerinde Garnizon ve Orduevi binalarının bulunduğu Bey Sarayı’nın yeniden canlandırılması için Genelkurmay ile yapılan görüşmelerde mutabakat sağlandı. Genelkurmay Başkanlığı'nın vereceği onayın ardından, garnizon komutanlığı ve orduevinin buradan taşınması ile saray Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden eski görünümüne kazandırılacak.
Osmanlı Devleti’ne 130 yıl başkentlik yapan Bursa’da, Orhan Bey tarafından 1326 yılında gerçekleştirilen fethin ardından Tekfur Sarayı üzerine Bey Sarayı yapıldı. Birinci Murad döneminde Türk İslam gelenek ve göreneklerine göre yeniden inşa ettirilen Bey Sarayı, Yıldırım Bayezid’ın düğününe, Çelebi Mehmed’in sünnet törenine ev sahipliği yaptı. Bursa’ya gelen bir çok gezginin anlatımlarında yer alan Bey Sarayı, İstanbul’un fethinden sonra eski değerini yitirdi. 6 kapı ve 14 burcun bulunduğu saray yıllar içinde yıkıldı, üzerine ise Garnizon Komutanlığı ve Orduevi yapıldı. Günümüzde tek duvarın kaldığı Bey Sarayı, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından surlarla birlikte ayağa kaldırılmak isteniyor. Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmeler yapılırken, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş, Mimar Dr. İbrahim Yılmaz’ın desteği ile 5 ay süren restitüsyon çalışması gerçekleştirdi. Kapı girişleri, gezginlerin anlattıkları, gravürler ve haritalardan yola çıkarak çizilen saray şimdi uygulanmayı bekliyor.
1'NCİ DERECE SİT ALANI
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe, dönemin mimari özelliklerini göz önünde bulunduklarını belirterek, saray tamamen yıkıldığı için tüm özelliklerinin bilinmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Hazırlanan çalışmanın katkılara açık olduğunu söyleyen Başkan Altepe, Osmanlı’ya başkentlik yapmış Bursa’da Bey Sarayı’nın yeniden ayağa kalkacağını vurguladı. Sarayın herkesin rahatça girip çıkabileceği, sosyal-kültürel bir alan olarak kullanılacağını ifade eden Altepe, 1’nci Derece Arkeolojik SİT alanı içinde bulunan garnizon komutanlığı ve orduevinin yeni bir yere taşınması konusunda Genelkurmay Başkanlığı ile mutabık kaldıklarını dile getirdi. Yeni yer ile ilgili kesin bir cevap beklediklerini söyleyen Altepe, mevcut binaların ömrünü tükettiğini, SİT alanı olduğu içinde yenilerinin yapılmasının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
FOTOĞRAFLI