BURSA'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı İkizce Köyü sakinleri, yapılan itirazlara ve mahkeme kararlarına rağmen, küçük ve orta ölçekli esnaf ve sanatkarlara yönelik sanayi sitesi için TOKİ tarafından kamulaştırma işlemlerinin başlamasını kent merkezinde düzenledikleri gösteriyle protesto etti. Ellerinde pankartlarla yürüyen köylü kadınlar, "Bu yaştan sonra fabrikada çalışamayız. Topraklarımızı satmayacağız" dedi.
Karacabey İlçesi’nde, KOBİ Sanayici Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (KOTİYAK) tarafından sanayi sitesi yapılmak için İl Genel Meclisi’nden onay alındı. Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, DOĞADER tarafından 1/100 binlik planlara dava açıldı. Dava devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1/25 binlik planları onayladı. 1/100 binlik planların mahkeme tarafından iptal edilirken TOKİ, bakanlık tarafından onaylanan alt plana göre kamulaştırma işlemlerine başladı. Kamulaştırma işlemlerinin başladığı İkizce Köyü sakinleri ise sanayi sitesine ve kamulaştırmaya karşı çıkıyor. Beşevler Küçük Sanayi Sitesi’nde toplanan köylüler DOĞADER, Bursa Barosu ve akademik odaların desteği ile eylem yaptı. Köylü kadınlar ve çocuklar, ellerinde pankartlarla, 'Vur vur inlasin TOKİ dinlesin. Bu topraklar bizimdir, satmayacağız. Toprağa uzanan eller kırılsın' sloganları attı.
Küçük Sanayi Sitesi içerisinde bulunan KOTİYAK binası önüne yürüyen köylüler adına basın açıklaması yapan İkizce Köyü Muhtarı Mümin Ereselli, köylerinin sulanabilir mutlak tarım arazisi olmasına rağmen sanayi bölgesi haline getirilmek istendiğini söyledi. Açılan davaları kazanmalarına rağmen planların uygulandığını belirten Ereselli, "Hukuka aykırılıkların mahkeme kararları ile tespitine ve İkizce köylülerinin 'Sanayi sitesi istemiyoruz' feryadına rağmen TOKİ ve KOTİYAK bu sese kulak vermiyor. Biz arazilerimizde tarım yapmak istiyoruz. Çiftçilikten başka bir şey bilmeyen köylüler tarım arazilerini düşük bedeller karşılığında kamulaştırmak ve mağdur edilmek istemiyor" dedi.
ATIKLAR TARIM ARAZİLERİNİ VE ULUABAT GÖLÜ’NÜ KİRLETECEK
İnşa edilecek sanayi sitesinin kaçak yapılaşmayı da beraberinde getireceğini söyleyen Ereselli, "Atıklar ile köyümüzün geri kalan tarım arazileri, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan Uluabat Gölü ve eko sistemi de büyük zarar görecek" diye konuştu.
Temiz bir çevrede tarım arazilerini işlemek istediklerini ifade eden Muhtar Ereselli, yetkilileri göreve çağırdı.
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca da 50 yaşına gelmiş ve bu güne kadar tarım ile uğraşmış olan köylülerin sanayide çalışamayacağını belirterek, tarım ihracatını artıranın bu köylülerin olduğunu vurguladı.

SÇ,ST(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)