Sebile ÇETİN/ BURSA, ()-BURSA Tabip Odası, aile hekimlerine 8 saat acil servis nöbeti tutma zorunluluğunu protesto etmeye önümüzdeki ay da devam edeceklerini açıkladı. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, Mayıs ayında başlayan zorunlu nöbete kentteki aile hekimlerinin yüzde 90’ının uymadığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından torba yasa ile aile hekimlerinin de acil servislerde ya da 112 acil servis istasyonlarında ayda en az 8 saat nöbet tutma zorunluluğu getirildi. Bursa Tabip Odası Başkanı Dr.Ertuğrul Aydın, mayıs ayında başlayan uygulamaya tüm Türkiye’deki aile hekimlerinin bakanlığa dilekçe vererek karşı çıktığını söyledi. Uygulama ile ilgili olarak, haziran ayındaki nöbet listesinin de hazırlandığını belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Aydın, Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde basın açıklaması yaptı. Dr. Aydın, acil servislere başvuran hasta sayısının 90 milyona ulaştığını ifade ederek, bakanlığın acil servislerdeki hekim sayısını artırmak için böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyduğunu açıkladı.
Acil Servislere ülke nufusunu aşan bir başvurunun gerçekleştiğini belirten Aydın, Türkiye'den başka hiçbir ülkede böyle bir yoğunluk yaşanmadığına dikkat çekti.  Aydın, “Taşıma suyla değirmen dönmez. Acil servislerde yaşanan sıkıntının sorumlusu ne acil servis hekimleri ne uzman hekimler ne de aile hekimleri. Sorunun kaynağı piyasacı ‘Sağlıkta Dönüşüm’ politikaları. Yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmasına rağmen, mahkeme kararı beklenmeksizin nöbet listelerinin bir çırpıda hazırlanıp, uygulamaya konulması kabul edilemez. Mayıs ayında Bursa’da aile hekimlerinin yüzde 90’ı nöbete gitmedi. Türkiye genelinde ise yüzden 80’i. Hekimlerimiz hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Önümüzdeki ayın listeleri de çıktı. Bu nöbetlere de gidilmemesinden yanayız” dedi.
Acil servis hizmetlerinin özel eğitim gerektirdiğini ve hiçbir eğitim almayan aile hekimlerinin bu görevi yerine getirmesinin doğru olmadığını ifade eden Aydın, aile hekimlerinin birinci görevinin koruyucu ve önleyici sağlık hizmeti vermek olduğunu kaydetti. Aydın, aile hekimlerinin ünde 90 ile 100 hastaya baktığına dikkat çekerek, “Uluslararası standartlara göre 40 hastanın üzerine çıkılmamalı. Bundan sonrası sağlıklı bir hizmet olmuyor” dedi.

SÇ (FK/AK) (FOTOĞRAFLI)