Nihat BIÇAK / YENİŞEHİR(Bursa), () - BURSA'nın Yenişehir İlçesi'nde 2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılarak su tutmaya başlayan ve 25 köyün sulamasını sağlayacak olan Boğazköy Barajı'na, çevre kirliliği yüzünden zehir aktığı iddia edildi. Boğazköy Barajı'nı besleyen Kocasu Deresi'nin Google Earht'ten çekilen son fotoğraflarında dereden akan kirli sular göze çarpıyor.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Mayıs 2011 tarihinde açılışını gerçekleştirdiği ve 225 Milyon TL’ye mal olan Boğazköy Barajı suyunun, İnegöl’deki arıtma nedeniyle tuzlu aktığını ve bu şekilde tarımda kullanılamayacağını söyledi. Tuzlu suyla sebze sulanamayacağını belirten Aktaş, bu suyun kullanılması halinde, değil ürün almak toprağın dahi çoraklaşacağını savundu.
'FELAKET OLUR'
Yenişehirli çiftçiler ise, İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesislerini yeteri kadar çalıştırılmadığını öne sürerek, tarlaların bu suyla sulanmasının felaket olacağını söyledi. Kirliliğin Google Earht'ten çekilen fotoğraflarda da görüldüğünü belirten üreticiler, sulama başlamadan önlem alınmasını istedi. Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ve vatandaşların Kocasu’daki kirliliği defalarca gündeme getirmeleri üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin sorun ile ilgilenip, AK Parti Bursa Milletvekili, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Önder Matlı’yı aradığı belirtildi. Bakan Güllüce’nin ayrıca Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sorunun bir an önce bitirilmesi için talimat verdiği ve bir ekibin baraj çevresinde inceleme başlattığı bildirildi.
NB(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)