TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, kentte 23 bin gıda işletmesi bulunduğunu, bunlardan sadece 3 bininin kayıtlı bulunduğunu öne sürdü. Denetimlerin büyük firmalara ve proje kapsamında yapıldığını belirten Durmuş, 5 yıldır denetlenmeyen gıda firmaları bulunduğunu kaydetti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine dair Yönetmelikte yapılan değişiklikleri eleştiren Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, akademik odalarda basın açıklaması yaptı. Bakanlığın, işverenlerin baskılarına boyun eğdiğini öne süren Durmuş, gıda denetimlerinin önemli bir ayağının sakatlandığını kaydetti. Yapılan değişikliklerde meslek odalarının mesleki icra yetkilerinin yok sayıldığına dikkat çeken Durmuş, insan sağılığı gözetmeksizin seçim yatırımı olarak bu değişikliklerin yapıldığını söyledi.
"ALO 174 DENETİM İÇİN YETERLİ DEĞİL"
Gıda denetimlerinin zaten yetersiz olduğunu ifade eden Durmuş, oy kaygısıyla bu konuda tüm sorumlulukları işverene bırakarak, gıda güvenliğini Alo 174 hattına endeksleyerek sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Şube Başkanı Serkan Durmuş, "Artık eğitimsiz ve sahte diploma sahibi kişilerin ürettiği gıdalar nedeniyle gıda güvenliği sorunları daha da artacak. Sektörde istihdam dahil kayıt dışı sorunu artacak. Gıda, kimya, ziraat mühendisi ve veteriner hekimler asgari ücretle çalıştırılacak" dedi.
"5 YILDIR DENETİM GÖRMEYEN İŞLETMELER VAR"
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, işletmelerin beyana göre kayıt altına alınacağını belirterek, "Sadece bedel alabilmek için işletmelerin beyanına göre kayıt numarası verilecek. İşletme ne söylerse doğru kabul edilmiş olacak. Denetimler zaten sadece büyük firmalara ve projeler kapsamında gerçekleştiriliyor. Alo 174 hattı bu denetimler için yeterli değil. Bursa’da 23 bin gıda işletmesi var. Bunun 3 bini kayıtlı. 5 yıldır denetim görmeyen işletmeler var. Denetim yapacak personel yeterli değil. Bu yasalar merdiven altını teşvik ediyor. Halk sağılığını hiçe sayıyor” diye konuştu.
Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mesut Şahin de, 150-200 kişilik denetim grubu ile işletmelerin denetlenemeyeceğine dikkat çekerek, gıda sektöründe çalışan meslektaşlarını denetim mekanizmalarını arttırmak için bilinçlendireceklerini vurguladı.