BURSA, () - BURSA’nın merkez Nilüfer Belediyesi, 10 bin deprem çantası dağıtacak. Çantaların ilk 5 bini sosyal medyada yayınlanacak kısa filmi izleyenlere gönderilecek. Diğer 5 bin çanta ise mahalle komiteleri aracılığıyla dağıtılacak. Çantaların içinde, bardak, ilk yardım çantası ve kitapçığı, plastik tabak, el feneri, radyo, plastik kaşık, kalem pil, kilitli torba, düdük, defter, çakı, kalem, mum, koli bandı, kibrit ve çakmak, ıslak mendil, su, tuvalet kağıdı, antibakteriyel jel, çöp torbası, toz maskesi, şal, iş eldiveni bulunuyor.
Çantaların dağıtılmasına ilişkin Nilüfer Belediyesi ile ERC Kırtasiye, Ambalaj, Temizlik Ürünleri Ticaret ve LTD. ŞTİ arasında imzalandı. Deprem anı ve sonrası kullanılmak üzere acil ihtiyaç malzemelerini barındıran çantalar, Nilüfer halkına dağıtılacak. İlk etapta 10 bin adet dağıtımı yapılacak çantaların 5 bini mahalle komitelerinin belirlediği isimlere, diğer kısmı ise sosyal medyada paylaşılacak olan deprem anı, öncesi ve sonrası yapılması gerekenleri anlatan kısa filmi izleyen ilk 5 bin kişiye dağıtılacak.
Nilpark Başkanlık Binası’nda düzenlenen törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey, Türkiye’de deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini kaydederek, “17 Ağustos depreminin üzerinden 15 yıl geçti ama halen gereken önlemler alınmadı. Ülkemizde kamu kurumlarının binalarında yapılması planlanan güçlendirme çalışması yapılmadı. Hükümet kentsel dönüşüm için vatandaşı harekete geçirecek teşvik edici uygulamalar yapmalı. Vergi-KDV muafiyeti, uzun vadeli düşük faizli kredi gibi uygulamalar dönüşümü hızlandıracaktır” dedi.
“DEPREME DAYANIKSIZ BİNALARDA YAŞANIYOR”
Bozbey, rant odaklı, yoğunluğu artırıcı planlar yapmanın şehirlere ihanet olduğunu savunarak, şöyle devam etti:
”Nilüfer Belediyesi olarak ilçemizde 1999 öncesi yapılan binalarda deprem envanteri yaptık. Yüzde 8’lik bölümünde depreme dayanıksız raporu çıktı. Ama üzülerek söylemeliyim ki bu binalarda insanlarımız mecburen tüm uyarılara rağmen yaşamaya devam ediyor.”
Nilüfer Belediyesi olarak deprem yönelik önemli projelere imza attıklarını ifade eden Bozbey, “Nilüfer’de Türkiye’ye örnek hayata geçirdiğimiz Deprem İzleme ve Öncü İşaretleri İstasyonlarımızın sayısını 9’dan 20’ye çıkarttık. 9 tanesinden canlı veriler alıyoruz. Bu proje diğer kurum ve çevre illere de örnek oldu. Deprem çadır alanları, engelli takip sistemi gibi depreme yönelik projeler yürütüyoruz. Bugünde yapacağımız ‘deprem çantası’ projemizle Nilüfer’de ilk etapta on bin çanta dağıtacağız” dedi.
Başkan Bozbey ve Çolak daha sonra çanta içerisinde bulunan malzemeleri tanıttı. Hazırlanan çanta içerisinde bardak, ilk yardım çantası ve kitapçığı, plastik tabak, el feneri, radyo, plastik kaşık, kalem pil, kilitli torba, düdük, defter, çakı, kalem, mum, koli bandı, kibrit ve çakmak, ıslak mendil, su, tuvalet kağıdı, antibakteriyel jel, çöp torbası, toz maskesi, şal, iş eldiveni bulunuyor.

FOTOĞRAFLI