Sebile ÇETİN/ BURSA, ()-BURSA Tabip Odası tarafından yapılan ‘Bursa’nın Sağlığı’ araştırmasında Türkiye’nin 4’üncü büyük kenti Bursa’da vatandaşın sağlığa ulaşamadığı ortaya çıktı. Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, 100 bin kişi başına düşen yatak sayısında Bursa’nın 41’inci sırada olduğunu belirterek, “Yalnızca devlet hastanelerinin acillerine yapılan başvuru Bursa’nın nüfusundan 2 milyon 740 bin 970 kişi fazla. Kentin yatak sorununu aşması için söylenenin aksine bin 379 tane daha yatağa gereksinim var” dedi.
Bursa’da sağlıkta yaşanan sorunları TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı ve Kamu Hastaneler Birliği verilerini ele alarak değerlendiren Bursa Tabip Odası, kent ile ilgili yapılan açıklamaların yanlış olduğunu öne sürdü. Akademik Odalar Birliği’nde basın açıklaması yapan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, 2000 yılından bu yana kentin sağlık göstergelerinin yayınlanmadığını söyledi. Pala, Türkiye’nin 4’üncü büyük, nüfus yoğunluğu bakımından 5’nci büyük kenti olan Bursa’nın ihracattaki payına rağmen sosyo- ekonomik gelişmişlik sıralamasında 6’ncı sıraya gerilediğini vurguladı. Belediyelerden kişi başı temin edilen günlük su miktarının Türkiye ortalamasının altında olduğuna dikkat çeken Pala, kişi başı 157 litre olan su tüketiminin 250 litre olması gerektiğini kaydetti. Kentin doğusu ile batısı arasında BUSKİ tarafından sağlanan su miktarının eşit olmadığını belirten Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’nın bazı ilçelerinde şebeke ve kuyu sularında kirlilik gözlendiğini de dile getirdi.
DOĞUM YAPAN KADINLARIN YÜZDE 5’İ 20 YAŞIN ALTINDA
Hava kirliliğinin de giderek arttığını belirten Pala, bedava dağıtılan kömürler nedeniyle kirliliğin sınır değerleri geçtiğini söyledi. Bursa’daki en büyük sorunlardan birinin çocuk gelinler olduğunun altını çizen Pala, “Bursa’da doğum yapan kadınların 2 bini 20 yaşın altında. Bu da yüzde 5’ine denk geliyor. Çocuk gelinlerin gündemde olduğu günlerde yetkililer Bursa üzerinden bu konuyu tartışmalı” dedi.
BİN 379 YATAK DAHA GEREKLİ
Kentte tek sevindirici olanın aşı oranlarının yüksekliği olduğunu vurgulayan Pala, “Bursa’da dikkat çekici diğer bir konu kanserden ölümlerin artışı. 2011’de yüzde 21.5’ olan kanserden ölümler bir yıl içinde 23.5’e çıkıyor. Kirlilik devam ederse çevresel etkiler nedeniyle kanserden ölümler artabilir. Kentte hastane yatak sayısı da Türkiye ortalamasının altında. 246 yatak sayısı ile 100 bin kişiye düşen yatak sayısında Bursa 41’nci sırada. Yalnızca devlet hastanelerinin acillerine yapılan başvuru Bursa’nın nüfusundan 2 milyon 740 bin 970 kişi fazla. Bu sayıya Kütahya, Bilecik, Yalova, Çanakkale ve Balıkesir’den gelen hasta sayısının eklenmedi. Sağlık hizmetlerine erişimde ciddi sorun var. Türkiye’de 10 bin kişiye 29 yatak düşmesi planlanırken Bursa’da 24 yatak düşüyor. Kamu Hastaneler Birliği planlamalarına göre Bursa’da yatak sayısı yeterli. Kentin yatak sorununu aşması için söylenenin aksine bin 379 tane daha yatağa gereksinim var. Personel sayısı da yeterli değil. Nüfusa göre toplam hekim sayısında 25’inci sırada. Hemşire sayısı da doktor sayısının 4 katı olmalı. 100 bin kişi başına düşen pratisyen hekim sayısında 72, uzman hekim sayısında 21, hekim sayısında 25, hemşire sayısında 43’üncü sırada” diye konuştu.
AİLE SAĞLIK MERKEZLERİ HİZMET VEREBİLİR DURUMDA DEĞİL
Son 5 yılda özel hastanelerin sayısında yüzde 50 artış olurken kamu hastanelerinin kapatılmaya çalışıldığını öne süren Pala, aile sağılık merkezlerinin 3’te 1’inin hizmet vermeye uygun olmadığını söyledi. Bin kişiye yapılan ameliyat sayısının 61.9 olduğuna ifade eden Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Türkiye ortalamasından daha fazla hizmet sunmaya zorlanıyoruz. Bursa’da 112 ambulansı başına düşen nüfus Türkiye ortalamasının iki katı. Bursa Büyükşehir Belediyesi 40 milyon üzerinde faiz ödüyor. 35 milyon tanıtıma harcanıyor. Bu harcamalar 5 yıl biriktirilse kentin tüm sağlık hizmetleri karşılanabilir” dedi.

SÇ (FK/AK) (FOTOĞRAFLI)