BURSA TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, Atatürk Stadyumu'nun bulunduğu bölgeye alışveriş merkezi kurulacağı endişesi taşıdıklarını söyledi.
Meslek odaların başkanları ile birlikte Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde (BAOB) düzenlediği basın toplantısında akademik odaların Atatürk Stadı'nın yıkılması ve yerine düşünülen meydan projesine ilişkin görüşlerini açıklayan Fikri Düşünceli, Atatürk Stadyumu, Atatürk Spor Salonu, Kapalı Yüzme Havuzu, Atatürk Anadolu Lisesi, İpekiş Fabrikası, Yahudi Mezarlığı ve Emniyet Müdürlüğünün kullandığı alanla birlikte 849 bin metrekare olan bölgenin, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında otel ve alışveriş merkezi olarak planlandığını belirterek meslek odalarının bu plana yaptığı itiraz sonucu bölgenin, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 3. derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edildiğini hatırlattı.
2008 yılındaki Osmangazi Nazım imar Planı'nda, söz konusu alanların, spor, ilköğretim, kentsel sosyal donatı ve ağaçlandırılacak alan olarak belirtildiğini kaydeden Düşünceli, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu'nun 2010 yılında bölgeyi özgün kent dokusu ile birlikte bütüncül planlanması ve taşıdığı bellek değeri ile "Kentsel Sit Alanı" olarak belirlediğini vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu alanda tekrar plan değişikliğine giderek, spor, eğitim tesisi ve kentsel sosyal donatı alanlarını ortadan kaldırmak istediğine dikkat çeken TMOOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli, "Alanda kent meydanı, yeraltı otoparkı, ticari birimler, sosyal ve kültürel tesis, özel sağlık tesisi ve kafeterya yapılmak istenmektedir" dedi.
Fikri Düşünceli, konu ile ilgili önerilerini şu şekilde sıraladı :
"Konu öncelikle kamuoyunun tartışmasına ve değerlendirmesine açılmalı, oluşturulacak projede; başta akademik meslek odaları ve üniversiteler olmak üzere ilgili tüm tarafların görüşleri alınmalıdır.
Parçacıl değil, bütüncül bir planlama anlayışı sergilenmelidir, söz konusu alan çevresi ile birlikte planlanmalıdır.
Bu şekilde, ortak akıl ve bilimsel yaklaşım ile planlama ve şehircilik ilkelerine uygun, Atatürk Stadyumu'nun tarihi geçmişini yok etmeyen, seçim ve rant kaygısı taşımayan bir projenin oluşturulması ve uygulamaya konulmasını kent ve kamu yararı açısından uygun olacaktır.
Stadyum yıkılmadan eklentilerinden temizlenerek ve onarılarak yerinde kalmalı ve Bursa bu değerine sahip çıkarak atletizm pisti, tören alanı, konser alanı olarak kullanmaya devam ederek yaşatmalıdır. Çevresinin de Kültürpark planlaması ile ele alınarak düzenlenmesi ve Bursa'mızın bir değeri olarak gelecek kuşaklara aktarılmasının uygun olacağını belirtiyoruz"
Peyzaj Mimarları Odası Bursa İl Temsilcisi Necla Özkaplan Yörüklü de projede peyzaj mimarlığının olmadığını ifade ederek kentin geleceği ve mirasının korunması açısından konunun bütün olarak ele alınarak rekreasyon alanı olabileceğini dile getirdi.