Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GAZİANTEPLİ emekli gazeteci Ali Atalar, 35 yıl boyunca biriktirdiği bin 500 parça tarihi bakır eseri 3 yıl önce satın alarak müzeye çevirdiği konakta sergilemeye başladı. Atalar, bakır eserlerninin sergilendiği ve 'Saklı Konak Bakır Eserleri Koleksiyonu' adını verdiği müzeyi bürokratik engellerinden dolayı müze statüsüne kavuşturamayınca satışa çıkardı.
2011 yılında açılan ve yılda yaklaşık 5 bin ziyaretçiyi ağırlayan Saklı Konak Bakır Eserler Koleksiyonu'nun sahibi Ali Atalar, yaşadığı bürokratik sıkıntılarla baş edemediğini söyledi. 35 yıldır biriktirdiği eserlerini sergilediği ve ilk etapta müze olarak ifade ettiği çalışmasının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerekli şartları oluşturmadığı için kabul edilmediğini ifade eden Atalar, "Bakanlık restore ettirerek eserlerimi sergilediğim konağı müze olarak kabul etmedi. Gerekli şartları oluşturmadığını belirterek müze statüsünü vermedi. Müze statüsü için gerekli olan ve aylık ortalama 7 bin lira ek maliyet getiren bürokratik engelleri aşamayınca eserleri koleksiyon adı altında sergilemeye devam ettim. Ancak geldiğim noktada sürekli yeni bürokratik engellerin önüme çıkarılması nedeniyle bu işi devam ettiremeyeceğimi anladım" dedi.
Bakanlık ve bağlı müdürlüklerin kendisine sürekli yeni sorunlar çıkardığını söyleyen Atalar, "Müzeyi yaşatmak ve gelecek nesillere ulaştıracak birisine ya da bir kuruma değerinin altında dahi olsa satma kararı aldım" dedi.
Eserlerini satışa çıkardığını duyuran Ali Atalar, sahip olduğu bin 500 eseri sergileyecek kişi ve kuruluşlara çağrıda bulunarak şöyle konuştu:
"Yaklaşık 3 yıl önce çok büyük paralar harcayarak 35 yılda topladığım eserleri sergilediğim, Türkiye'nin ilk ve tek bakır eserleri müzesi, Gaziantep kültürüne hizmet ediyordu. Müzenin kendi yağıyla kavrulması için mücadele ediyorum. Hiçbir yerden maddi ve manevi destek almadan bu işi devam ettirdim. Artık yaşanan sıkıntılardan ve engellerden dolayı yoruldum. Bu müzeyi gelecek nesillere aktarmak için gönüllü olan kurum, kuruluş veya kişi varsa eserleri devretmek istiyorum."
Atalar, sahip olduğu eserleri teklif usulüyle satmak istediğini söyledi.

EB(HK/AK) (FOTOĞRAFLI)