BURDUR'da yapılan bir araştırmaya göre, il genelinde öğrenciler arasında uyuşturucu madde kullanım oranı arttı. İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, "Bizim gibi küçük ve takibi kolay bir ilde çocuklarımızın uyuşturucuyla karşılaşmasının bu kadar kolay olması ürkütüyor" dedi.
Burdur İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 2014 yılında merkez ve ilçelerdeki liselerde okuyan 2 bin 112 öğrencinin madde kullanım durumlarını inceledi. Araştırma sonucunda Burdur genelinde öğrencilerin yüzde 45,3'ünün sigara, yüzde 33'ünün alkol ve yüzde 3,8'inin uyuşturucu madde denedikleri ortaya çıktı. Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 2011 yılında yaptığı araştırmada ise uyuşturucuyu deneyen öğrenci oranı yüzde 1,5 olmuştu.
'DENEYENİN YARISI BAĞIMLI OLUYOR'
Burdur İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, araştırma sonuçlarını yorumlarken sigarayı deneyenlerin yüzde 52,8'inin, alkolü deneyenlerin yüzde 36,8'inin, uyuşturucu madde deneyenlerin de yüzde 39,4'ünün halen kullanmaya devam ettiklerini söyledi. Dr. Sütlü, "Deneyen öğrencilerin yarısı bağımlı hale gelmektedir. Uyuşturucu madde kullanımı ilimiz için de bir sorun. Sorunların çözümü için sektörler arası işbirliği şart" diye konuştu.
İLK ARAŞTIRMA 2011'DE
İlk olarak 2011 yılında öğrencilerin sigara, alkol ve uyuşturucu kullanım oranlarını tespit etmek için bir çalışma yürüttüklerini belirten Dr. Sütlü, 2011 yılında öğrencilerin yüzde 34,5'inin sigara, yüzde 30'unun alkol ve yüzde 1,5'inin uyuşturucu madde deneyimleri olduğunu tespit ettiklerini, çeşitli okullarda eğitimlerle müdahalelere başladıklarını anlattı.
ÜRKÜTÜCÜ GELİŞME
Dr. Sevinç Sütlü, şunları kaydetti:
"Öğrencilerle yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz, uyuşturucu madde kullanımı gün geçtikçe daha da hızlı artıyor. 2014 Mayıs ayında tekrar yaptığımız araştırmada maalesef korktuğumuzla karşılaştık. Uyuşturucu madde kullanım oranının yüzde 3,8'e çıktığını gördük. Bizim gibi küçük ve takibi kolay olan bir ilde çocuklarımızın uyuşturucuyla karşılaşmasının bu kadar kolay olması bizi ürkütüyor. Bunun çok sektörlü bir yaklaşımla daha etkin bir biçimde el alınması gerekiyor. Önümüzdeki öğretim döneminin başlaması ile çalışmalarımız hızlanacak."
UYUŞTURUCU EYLEM PLANI
Burdur'da Uyuşturucu Eylem Planı hazırlandığını, valilik başkanlığında ve emniyet tarafından çalışmalar yapıldığını aktaran Dr. Sütlü, "Öğrencilere maddelerin zararları konusunda eğitim veriliyor. Onun haricinde birbirlerinden iyi olanı alma, kötü olan her şeye hayır deme konularında eğitim almaları konusunda çabamız var. Pilot okul olarak seçtiğimiz Endüstri Meslek Lisesi'nde 2 yıldır uyguluyoruz. Çocukların birbirini eğitmesi daha güzel bir yaklaşım. Ergenlik döneminde kötü olanı örnek alma gibi bir durumları var. Biz iyi olanı örnek alsınlar, iyilerle birlikte güzel şeylere yönelsinler diye bir çalışma yapıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI