Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR Gölü'ndeki kurumaya dikkati çekmek için 27 Eylül günü, Burdur'da bir gün boyunca içme dahil su kullanılmayarak, 'su orucu' çağrısı yapıldı.
Göle Hayat Derneği Başkanı Şafak Türkel ve Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Öztürk Sarıca, Karakent sahilinde yaptıkları basın açıklamasında, 27-28 Eylül günlerinde düzenlenecek 'Göle Yas' buluşması sırasında, 27 Eylül'de bir gün su kullanılmaması çağrısında bulundu. Açıklama sırasında müzisyenler de 'Hadi Gali Sen de Gel' ezgisi eşliğinde vatandaşları 'su orucu' eylemine davet etti.
Burdur Gölü'nün kuruyarak 20 yıl içinde tümüyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Lisinia Doğa Sorumlusu Öztürk Sarıca, gölün kurumasının Burdur Gölü havzasında tarım yapılamaması, içme sularının kalmaması, hatta tüm dünyadaki temiz su kaynaklarının tükenişi ve milyonlarca insanı bekleyen susuzluk anlamına geldiğini belirtti.
KURUYAN GÖLÜN YASI
Herkesi 'Göle Yas' buluşmasına davet eden Sarıca, "Kuruyan Burdur Gölü'nü anlamak, ona dert ortağı olmak için vicdanı olan herkesi 27 Eylül 2014 günü su orucuna katılmaya bekliyoruz. 27-28 Eylül'de yapacağımız Göle Yas buluşması bir şenlik değil, toplu bir yastır. Çünkü kuruyan gölün şenliği olmaz, yası tutulur" dedi.
BİR GÜN SU YOK
Su orucunun 27 Eylül'de Lisinia proje alanında başlayıp, ertesi gün Burdur Gölü halk plajında devam edeceğini kaydeden Sarıca, şunları söyledi:
"Buluşmamıza katılacak sanatçılar ve biz, tutacağımız bu iki günlük yasın yalnızca şehir sınırlarını değil ülke sınırlarını da aşacak bir toplu uyanışı tetiklemesini hedefliyoruz. Bir günlüğüne de olsa susuzluğu anlamak için susuz kalmayı deneyin. Yalnızca su içmemek değil evinizde, tarlanızda, tuvaletlerinizde, mutfağınızda yani yaşamınızın her anında su kullanmamak için çaba gösterin. Ve bu su orucunu kendinize zarar vermeyecek sınıra kadar sürdürün. Bir saat de olsa, 24 saat de olsa susuzluğu tecrübe edin. Susuz geçireceğiniz 27 Eylül'ün ardından 28 Eylül 2014 Pazar günü bir gün önce kullanmadığınız, içmediğiniz, tüketmediğiniz suları en yakınınızdaki göle, akarsuya dökün."
BULUŞMAYA SANATÇI DESTEĞİ
Burdur'daki Göle Yas buluşmasına Turgay Erdener, Erkan Oğur, Ziya Azazi, Deniz Kılınç, Rokus de Groot, Selva Erdener, Karsu Dönmez, Arpanatolia, Derya Türkan, Dilek Türkan, Pelin Başar, Meriç Fıratlı, Mustafa Caner Sezgin, Olgu Kızılay, Efdal Altun, Çağ Erçağ, İbrahim Yazıcı, Ahmet Kanneci, Ahmet Baran, Burak Çakır, Ekrem Öztan, Ertuğrul Oğuz gibi sanatçılar ile Fırat Korosu ve Shaman Dans Tiyatrosu'nun katılması bekleniyor.

FOTOĞRAFLI