Yüksel KOÇ / İstanbul, () Okmeydanı'nda öldürülen Burak Can Karamanoğlu ile ilgili hazırlanan iddianamenin “eksik soruşturma" gerekçesiyle iade edilmesi üzerine yeni iddianame hazırlandı. Eski iddianamede 4 olan sanık sayısı yeni iddianamede 5'e yükseldi. Yeni iddianamede, Burak Can Karamanoğlu'nu öldüren şüpheli sayısı 4'e yükseldi. İade edilen iddianamede ise 2 şüpheli Karamanoğlu'nu öldürmekle suçlanıyordu. Yeni iddianamede bir "gizli tanık" olduğu da belirtildi.
Okmeydanı'nda öldürülen Burak Can Karamanoğlu ile ilgili hazırlanan iddianamenin "Eksik soruşturma" gerekçesiyle iade edilmesi üzerine, yeni iddianame hazırlandı. Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Mesut Erdinç Bayhan, iddianameyi yeniden hazırlayarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Savcı Bayhan, yeni iddianamede önemli değişikliklere yer verdi.

SANIK SAYISI 5'E YÜKSELDİ
Yeni iddianameyle birlikte, 4 olan sanık sayısı 5'e çıktı. Tutuklu sanıklar Oğuz K., Volkan G. ile tutuksuz sanıklar Mustafa S. ve Zafer K.'ya, Gökhan K. eklendi. Savcı Bayhan, tutuklu şüphelilerden Oğuz K.'nın cezaevinden alınan yeni ifadesi ve gizli tanık beyanı doğrultusunda, Gökhan K.'yı da "şüpheli" sıfatıyla iddianameye ekledi. İddianamede, Gökhan K.'nın olayda kullanılan tabanca ile Burak Can Karamanoğlu'nun vurulduğu yerde ateş ettiği öne sürüldü. DHKP-C'ye üye olduğu iddia edilen şüpheli Gökhan K. hakkında "yakalama kararı" çıkarıldı.

GİZLİ TANIK
Dosyada bir gizli tanığın bulunduğu bilgisi de yeni iddianamede yer aldı.

BİR ŞÜPHELİNİN SUÇUNA “KASTEN ADAM ÖLDÜRME" DE EKLENDİ
Önceki iddianamede "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Mustafa S., yeni iddianamede Burak Can Karamanoğlu'nun katil zanlısı olarak yer aldı. Savcı Bayhan, davanın diğer tutuksuz sanığı Zafer K.'nın, “Şüpheli Mustafa S. karşı guruba iki kez ateş etti. Burak Can Karamanoğlu, çıkan mermilerden birinin kafasına isabet etmesi sonucu öldü" şeklindeki ifadesi üzerine, Mustafa S.'nin “Kasten adam öldürmek" suçundan müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

BİR KLASÖR HTS KAYDI DOSYAYA KONULDU
Savcı Mesut Erdinç Bayhan, mahkemenin iade gerekçesi yaptığı HTS kayıtlarını da dosyaya koydu. Mahkeme, Burak Can Karamanoğlu'nu vuran silahı kullanan şüpheliler Oğuz K. ve Volkan G.'nin olay anı ile ilgili ayrıntılı telefon dökümlerinin eksikliğine dikkat çekerek, bu kayıtların dosyada bulunmamasını iddianamenin iadesine gerekçe göstermişti. Savcı Bayhan, bir klasör tutan HTS kayıtlarını da dava dosyasına koydu.

GÖKHAN K.'NIN CEP TELEFONU YOK
İddianamede, GSM operatörlerinde adına kayıtlı telefon bulunmayan Gökhan K.'nın HTS kayıtlarının bu nedenle dosyaya konulamadığı belirtilerek, “Bu husus, Terörle Mücadele Şubesi'nin 7.7.2014 tarihli tutanaklarıyla sabittir. Bu sebeple, baz tespiti Gökhan K. yönünden yapılamamıştır" denildi. Savcı Bayhan, iddianamede, kamera kaydı, gizli tanık ve tutuklu şüpheliler Oğuz K. ile Volkan G.'nin beyanlarına göre Gökhan K.'nın olay günü olay yerinde bulunduğunu savundu.

"ÖRGÜT ÜYELİKLERİ TESPİT EDİLEMEMİŞSE DE…"
İddianamenin iade gerekçeleri arasında, örgüt üyeliği ile suçlanan şüpheli Oğuz K.'nın örgüte üye olduğuna dair delilin dosyada bulunmaması da vardı. Savcı Bayhan, yeni iddianamede bu konuya da yer verdi. İddianamede, şüphelilerin DHKP-C'nin çağrısı üzerine eyleme katılarak suç işlediğini kaydeden Savcı Bayhan, “Yargıtay'ın, örgütün çağrısı üzerine suç işleyen sanığın, hem örgüt üyeliğinden hem de terör örgütünün propagandasını yapmak suçundan ayrı ayrı cezalandırılmasına yönelik ilamı var. Bu ilama göre şüpheliler Volkan G., Oğuz K. ve Gökhan K.'nın örgüt üyesi olarak cezalandırılmaları gerekir" dedi.

BURAK CAN'I KİM ÖLDÜRDÜ?
İlk iddianamede olduğu gibi, bu iddianamede de Burak Can Karamanoğlu'nu kimin öldürdüğü tespit edilemedi. İlk iddianamede, Volkan
G. ve Oğuz K.'nın Karamanoğlu'nu vuran silahı kullandığı belirtilerek, “Soruşturma aşamasında Burak Can Karamanoğlu'nun, şüphelilerin hangisinin atışı sırasında vurulduğu tespit edilememiştir" bilgisine yer verilmişti.
Yeni iddianameye göre, 5 şüpheliden 4'ü olayda kullanılan silahla atış yapmış. Savcı Bayhan, yeni iddianame de, “Soruşturma aşamasında Burak Can Karamanoğlu'nun hangi şüphelinin yaptığı atış sırasında vurulduğu tespit edilememiştir" dedi.

19 KEZ ATEŞ EDİLMİŞ
Yeni iddianameye göre, Oğuz K.'nın 14 kez, Volkan G. 3 ve Mustafa S.'nin 2 kez ateş ettiği belirtilirken, yeni şüpheli Gökhan K.'nın kaç el ateş ettiği bilgisine yer verilmedi.
Şüpheliler Oğuz K., Volkan G. ve Gökhan K. hakkında, “Terör örgütüne üye olmak", “Örgüt adına eylem yapmak", “Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet", “Ruhsatsız silah bulundurmak" ve “Kasten cinayet" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 12 yıl 9 aydan 52 yıla kadar hapis cezası istendi.
Şüpheli Mustafa S. hakkında ise “Ruhsatsız silah bulundurmak" ve “Kasten adam öldürmek" suçlarından müebbet hapis ve 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istenirken, Zafer K. hakkında da ruhsatsız silah ticaretinden 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi.