BULGARİSTAN’da hurda ticareti yapan şirketlerin, hükümetin sektörde yaptığı mevzuat düzenlemeleri hurdacıları ayaklandırdı. Dün akşam düzenlemeyi protesto için Kapıkule karşısındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı yolunu 3 saatliğine trafiğe kapatan hurdacılar, bu sabah yeniden yol kapatma eylemi yaptı. Türkiye’ye gelmek isteyen araçlar Hamzabeyli karşısındaki Lesovo Sınır Kapısı'na yönlendirilirken, hurdacılar talepleri yerine gelene kadar eylemlere devam edeceğini ifade etti.
Bulgaristan’da hurdacı krizi, Türkiye’yi de etkiledi. Bulgar hükümetin sektörde mevzuat değişliğine giderek, hurda toplama, alım ve satım ticaretini sadece sertifika sahibi lisanslı şirketlere vermesi üzerine hurdacılar, seslerini duyurmak için protesto alanı olarak Kapıkule karşısındaki Avrupalı Türklerin yoğun olarak kullandığı Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nı seçti. Dün 18.00 sıralarında kamyonlarla sınıra gelen hurdacılar araçlarını yola çekerek trafiği iki yönlü olarak kapattı. Yaşanan tartışmaların ardından ikna olan hurdacı temsilcileri, saat 21.00 sıralarında kamyonlarını yoldan çekerek araçların geçişlerine izin verdi. Ancak bu anlaşma kısa sürdü. Sabah saat 10.00 sıralarında yeniden sınıra gelen kamyonlar yine Kapitan Andreevo girişini kamyonlarıyla kapatarak geçişlere izin vermedi.
Türkiye’ye gelmek isteyen araçlar Bulgar polis ekipleri tarafından Svilengrad kenti girişinde Hamzabeyli karşısındaki Bulgar Lesovo Sınır Kapısı’na yönlendirildi. Mevzuatın 1 yıl sonra yürürlüğe girmesini isteyen hurdacıların yol kapama eylemleri sürüyor.

FOTOĞRAFLI