Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, kuraklık nedeniyle buğdayda yüzde 20 oranında verim kaybı beklediklerini ancak bu yıl sap ve saman sorunu yaşanmayacağını söyledi.
Türkiye'de yıllık ortalama 18 ile 22 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştirildiğini anlatan ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, toplam üretimin yüzde 7'sinin Çukurova Bölgesi'nden karşılandığını vurguladı. Çukurova'ya bu sezon dengeli ve yeterli yağış düşmediğini bildiren Semih Karademir, bu durumun verim kaybına yol açtığını aktardı.
'SON DÖNEMDE YAĞIŞ YETERLİ'
Buğdayın en çok 'kardeşleme' ve 'sapa kalkma' dönemlerinde suya ihtiyaç duyduğunu belirten Semih Karademir, şunları kaydetti:
"Bu sezon kardeşleme döneminde buğday yeterli yağış alamadı. Bu direkt olarak buğdayda rekolte kaybına yol açacak. Bu oran yüzde 20 civarında olacak. Sapa kalkma döneminde ise yeterli yağış geldi. Ancak bu rekolteye etki etmiyor. Buğdayın boyuna etki ediyor. Saman yetersizliği nedeniyle hayvancılıkla uğraşanlar 2012'de çok büyük sorunlar yaşadı. Türkiye o dönem ilk kez saman ithal etti. Saman ithalatında kuraklığın yanı sıra güçlükle geçinen çiftçilerin, maliyet yükselince üretimden vazgeçmesi nedeni vardı. Bu dönem ise sapa kalkma sürecinde yeterli yağış geldiği için saman ve sap sorunu yaşanacağını düşünmüyoruz."

YB(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)