MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'ndeki 'Yaşayan Palmiye Merkezi', Türkiye'nin hiçbir yerinde yetiştirilemeyen bitkilere ev sahipliği yapıyor.
Köyceğiz'de 1993 yılında açılan 80 bin metrekare üzerine kurulu 'Yaşayan Palmiye Merkezi' olarak da bilinen Köyceğiz Palmiye Merkezi'ndeki bazı bitkiler, Türkiye'de sadece burada üretiliyor. 140 tür palmiyenin yetiştirildiği merkezde bir Güney Afrika bitkisi olan Dietes Çiçeği ile dünya literatüründe henüz yeni olan Çin Sikası da yetiştiriliyor. Doç. Dr. Ragıp Esener, 30 yıl hekimlik yaptıktan sonra, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndaki görevinden istifa ederek Köyceğiz'de Palmiye Merkezi'ni kurdu. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Onur üyesi ve Türk Botanik Bahçeleri Birliği üyesi olan Esener, bitkileri 5 bin 500 metrekare alana sahip müzede sergiliyor.
HEP İLKLERİN BAHÇESİ OLDU
Başta nilüfer olmak üzere su bitkileri, gingkolar, aloe veralar ve zakkum çeşitlerinin yetiştirildiği merkezde nilüferin 18, zakkumun 30, kaktüsün ise 300 türü bulunuyor. Bir Güney Afrika bitkisi olan Dietes Çiçeği ile dünyada yeni olan Çin Sikası'nın da Türkiye'de kendilerinin ürettiğini belirten Dr. Ragıp Esener "Dietes Çiçeği'nin bizde 3 türü var. Bu bitkiler soğan köklüler olarak biliniyor ve soğandan çoğalıp, kardeşlenme yaparlar. Kışın yaprakları bozulur ama yazın tekrar eski halini alır. Çin Sikası ise Çin'den ithal edilen değil anavatanı Çin olan bir sikas türü. Dünya kültüründe çok yeni bir bitki. Japon Sikası'na göre 3 kat daha fazla buyuyor. Yaprakları biraz daha uzun. Erkek ve dişisi bulunuyor" dedi.
GİNGKO BİLOBA BEYİN DAMARLARINI AÇIYOR
45 gram yaprağından insanların Tebokan veya Gingobil adı altında kullandığı beyin damarlarını açan bir tablet yapılan Gingko Biloba ağacı ise Köyceğiz dışında sadece Ankara ve İstanbul'da birkaç yerde bulunuyor. Dünyada 300 milyon yıldan bu yana bulunan Gingko Biloba ağacının Afrika, Avrupa ve Asya kıtasından ayrılmadan önce tarihte bulunduğunu belirten Esener, "Buna fosil ağaç da deniliyor. 300 milyon yıldır değişmeden günümüze gelen bir tür. Avrupa'da fosilleri bulunmuş fakat canlıları bulunmadığından ağacın neslinin kaybolduğu düşünülmüş. 17'nci yüzyılda Hollandalı araştırmacılar bunu Çin'de Buda Mabetleri'nin bahçesinde bularak Avrupa'ya getirmişler. Bu nedenle bir diğer adı da Çin Mabet Ağacı olarak geçer. 45 gram yapraktan insanların Tebokan veya Gingobil adı altında kullandığı beyin damarlarını açan bir tablet yapılıyor. Erken bunama ve yaşlanma hastalıklarında kullanılıyor. Ağaç 300 milyon yıl geçirdiği için dış etkenlere son derece dayanıklı. Hava kirliliğinden etkilenmeyen eksi 30 ile 40 derece arasında yaşayabilen bu ağaçtan 10 sene önce yaptığımız araştırmada Ankara Bomanti Bira Fabrikası'nın bahçesi ve Kore Parkı'nda 20 - 30 tane tespit ettik. İstanbul'da İstinye'de bir parkın içinde büyük ağaçları bulunuyordu" diye konuştu.

MS (İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)