Kent Müzesi'nde Ramazan ayında en çok ziyaret edilen eserlerden birisi de tesadüfen barut kutusundan çıkan Destimal-i Şerif oldu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi'nde sergilenen mikro Kur'an-ı Kerim görenleri hayrete düşürüyor. Büyüteçle bile zor okunan Kur'an-ı Kerim'in, bir tek sayfasının bile eksik olmaması ve yıpranmaması ne kadar değer verildiğini gözler önüne seriyor. Gümüşten ve işlemeli olan kabı ile günümüze kadar yıpranmadan gelebilen Kuran-ı Kerim'in 1980'li yıllarda eline geçtiğini belirten Dönmez, "O yıllarda kapatılan medreselerdeki tarihi eserleri toparlamaya çalışıyordum. Elime geçtiğinde ben bile inanamadım. Nasıl veya kim tarafından yazıldığı konusunda hiç bir fikrim yok. Ama büyüteçle bile zor okunan bir kitap için büyük bir başarıdır. Müzeyi ziyarete gelenler her şeye hayran kalıyor ve beğeniyor. Ama bu Kur'an-ı Kerim-i gördüklerinde ne yapacakları şaşırıyor" dedi.

Görenleri hayretleri içerisinde bırakan Kur'an-ı Kerim, Ramazan bayramının sonuna kadar ziyaretçilerin izlenimine sunulacak.

TESADÜFEN BULUNDU
Bursa Kent Müzesinde sergilenen Çengiç Beyleri Sergisindeki bir barut kutusunda, Peygamber Efendimizin Topkapı Sarayındaki Hırka-ı şerifinin sarıldığı Destimal-i Şerif (mendil) bulundu. Topkapı Sarayında padişahların hırka-i şerifleri öpmek için sardıkları bez parçasının ismi olan Destimal-i Şerif Bursa Kent Müzesinde yoğun ilgi görüyor.

Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç’e Osmanlı Sultanı 2’inci Abdülhamit han tarafından hediye edilen Destimal-i Şerif’e Bursa Kent Müzesi yetkilileri tarafından tesadüf eseri rastlandı. Çengiç Beyleri Sergisinde Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç’e ait barut kutusunda bir mendil bulan Bursa Kent Müzesi yetkileri ne olduğu anlayamadıkları emaneti incelenmek üzere Topkapı Sarayı'na gönderdi.

Topkapı Sarayı'nda yapılan incelemenin ardından bulunan mendilin Osmanlı Sultanı 2'nci Abdülhamit Han tarafından Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç’e hediye edilmiş Destimal-i Şerif olduğu anlaşıldı. 2 yıldır Bursa Kent Müzesinde sergilenen Destimal-i Şerif, hakkında bilgi veren Bursa Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez, “Bir gün müzemizde bulunan Çengiç Beyleri Sergisinde barutluk temizliği yaparken bir gümüş barut tabakasının içinde bez parçası bulduk. Biz bunun ne olduğunu anlayamadık. Üzerinde ayetler yazılıydı. Bunun önemli bir eser olacağını düşünerek araştırmaya başladık. Ama kayıtlarda böyle bir esere rastlayamadık ve bunun Topkapı Sarayı kayıtlarından Destimal-i Şerif olduğunu öğrendik. Topkapı Sarayında Peygamber Efendimizin Hırkaı Şerifi var. Hırka-ı Şerif Ramazan aylarında padişahlar tarafından çıkarılarak en yakınlarına öptürülüyor. Zamanla zarar görmesin diye Hırka-ı Şerif padişah tarafından özel yaptırılan Peygamber Efendimizi öven yazıların bulunduğu mendillere sarılıyor. Padişah bu Destimal-i Şerif’i en yakınlarına hediye edermiş. Sultan 2’inci Abdülhamit Han Bosna Hersek Sancak Beylerinden Haydar Çengiç’e Destimal-i Şerif’i hediye etmiş. Bu kıymetli emanet Ramazan ayı boyunca Bursa Kent Müzesi sergilenecek” şeklinde konuştu.