BURSA’nın İnegöl İlçesi’nde geçen Kasım ayında askere uğurlama eğlencesi sırasında, silahlarla havaya açtıkları ateşle gündeme gelen Gündüzlü Köyü sakinleri, bu kez düğün gibi askere uğurlama töreni düzenledi.
İnegöl’ün Gündüzlü Köyü’nde geçen Kasım ayında yapılan asker eğlencesi sırasındaki görenleri hayrete düşüren silahlı uğurlama, Gündüzlü’yü televizyon ekranları ve gazetelere taşımıştı. Eğlence sonrası alanda 775 kurusıkı tabanca, 154 de av tüfeği kovanı bulunmuş, jandarma 38 kişiye cezai işlem uygulamıştı. Üzerlerindeki bu kötü imajı silmek isteyen köy halkı, bu defa düğünleri aratmayacak bir asker eğlencesi düzenledi. Askere gidecek 12 genç için düzenlenen eğlenceye köyün tüm kadın ve erkekleri katıldı. Yaklaşık 700 kişinin katıldığı asker eğlencesinde silah sesi duyulmazken, masaları ise alkolsüz meşrubatlar süsledi.
KÖY KARAR ALDI, ASKER EĞLENCELERİNE STANDART GETİRDİ
Köylerinin kötü şekilde kamuoyuna yansımasından rahatsız olan köy halkı, birlik olup köy muhtarı Selim Çakmak önderliğinde asker eğlencelerinde yeni bir sayfa açma kararı aldı. Bu olaydan sonra Gündüzlü Köyü'nde ilk asker eğlencesi ise geçen cumartesi akşamı yapıldı. Askere gidecek 12 genç için yapılan asker eğlencesinde bu defa tablo silah şovundan çok farklıydı. Muhtarlık önderliğinde köy okulunun bahçesinde eğlence için alan hazırlandı. Gündüz erken saatte başlayan hazırlıklarda, köyün hanımları eğlence için ikramlar ve meyve tabakları hazırladılar. Gençler de alanı Türk bayrakları ile süsledi. Köyün ileri gelenleri, muhtarlıkla işbirliği yapıp askere gidecek gençlerin eğlencesi için piyanist tuttu. Akşam saat 20.00’da başlayan asker eğlencesine sadece gençler değil, köyün tüm ahalisi katıldı. Kadını erkeği, yaşlısı genci yaklaşık 700 kişi, asker eğlencesi yapılacak alanda toplandı. Düğünleri aratmayan asker eğlencesi, adeta tüm köylere örnek olacak cinstendi.
EĞLENCEDE SİLAH VE ALKOL YOK
Herkesin alanda toplanmasıyla birlikte eğlence başladı. Önce askere gidecek 12 genç sahneye çıktı ve çiftetelli eşliğinde oynadı. Daha sonra tüm köy halkı vatani görevlerini yapmak için asker ocağına gidecek gençlere hem moral vermek, hem de eğlenmek için sahneye çıktı. Saatlerce alanda çiftetelli oynayıp eğlenen köy halkı, yaptıkları bu organizasyonla köylerinin imajını da düzeltti. Eğlence sırasında en ufak bir silah sesi duyulmazken, masaları ise alkol değil, alkolsüz meşrubatlar süsledi.
MUHTARDAN ASKERLERE SÜRPRİZ
Gece geç saatlere kadar eğlenen köy halkına Gündüzlü Köyü muhtarı Selim Çakmak’ta bir sürpriz yaptı. Muhtar Çakmak, köylerinin kötü imajla anılmasını istemediklerini belirtirken, askere gidecek 12 gence de daha önceden hazırlattığı Türk bayrağını hediye etti. Bayrakları gençlerin kollarına bağlayan Muhtar Selim Çakmak, asker gençlerle çiftetelli oynamayı da ihmal etmedi.
'KÖYÜMÜZ KAMUOYUNDA YANLIŞ ANLAŞILDI'
Daha önce yaşanan olaydan dolayı kamuoyundan da özür dileyen Muhtar Çakmak, "Böyle güzel ve kardeşçe, ailelerimizle birlikte düğün havasında asker kutlamaları, eğlenceler yapıldığı sürece ben bütün köyümün arkasındayım. Şu anda bu tablo karşısında duygulanıyorum. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda ben aza arkadaşlarımla defalarca karakola gittim. Zor anlar yaşadık. Kaymakamımıza, Yüzbaşımıza gidip 'Bir daha böyle şeyler benim köyümde olmaz' dedim. Benim köyümde filmler çevrildi, reklam filmleri çekildi. Aylarca köy halkımız bunlar için çabaladı. 15 yaşından 60 yaşına kadar köyümüze ait bir koro kuruldu, eğitim verildi. Benim köyüm böyle başarılar gördü. Ben köy halkıma da teşekkür ediyorum" diye konuştu.