Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () – ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 90 bin sabit, bin 600 de mobil baz istasyonu var. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Muharrem Çöl, mobil baz istasyonlarının belli bir bölgede abone yoğunluğunun artması nedeniyle ihtiyaç kapsamında hizmet verdiği belirttti. 
Samsun'da düzenlenen konser, miting, toplantı gibi organizasyonlarda bir minibüs üzerinde duran baz istasyonlarını gören vatandaşlar şaşkınlık yaşarken ‘mobil baz istasyonu’ adı verilen bu cihazlardan Türkiye’de bin 600 adet olduğu belirtildi.
TÜRKİYE’DE 90 BİN BAZ İSTASYONU VAR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Muharrem Çöl, Türkiye’de kurum tarafından güvenlik sertifikası düzenlenmiş yaklaşık 90 bin sabit baz istasyonu bulunduğunu belirtti. Çöl, "Mobil baz istasyonları ise abone yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda artan kapasiteyi karşılamak amacıyla kullanılıyor. Mobil baz istasyonları yönetmelik gereği bulundukları yerde en fazla 3 ay hizmet verebiliyor. İşletmeci tarafından süre uzatılması talep edilmesi halinde 3 ay daha ilave edilebiliyor" dedi. 
AFET İÇİN 40 MOBİL BAZ İSTASYONU 40 İLDE KONUŞLANDIRILDI
Öte yandan Türkiye’de olası bir afet durumunda kullanılmak üzere roaming özelliğine sahip uydu haberleşmeli 40 mobil baz istasyonu bulundu belirten Çöl, "Afet durumu haricinde kullanılmayan bu mobil baz istasyonları birbirine 2 saat mesafede bulunan 40 ilde konuşlanmış halde bekletiliyor. Olası afet durumunda iletişim sistemlerinde yaşanabilecek tahribata karşın mobil baz istasyonları ile bölgede haberleşme sağlanabiliyor" diye konuştu. 

YK(MS/AAA) (FOTOĞRAF)