GÖLCÜK (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Gölcük İlçesi'nin eski Saraylı Köyü'nde 1500 yıllık çınar ağacı, 14 metrelik gövde çapıyla görenleri şaşırtıyor.
Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ne 5 kilometre mesafede bulunan, son yerel seçimlerde mahalleye dönüşen Saraylı Köyü'nde, yaşlı çınar ağaçlarının yanı sıra Osmanlı döneminden kalma tarihi ahşap evler de bulunuyor. 53 tarihi ahşap evin sadece birkaçı restorasyon görürken, diğerleri ise kaderine terkedilmiş durumda. Saraylı Köyü'nün sembolü ise 1500 yıllık tarihi çınar ağacı. Hemen önünde Atatürk Büstü de bulunan çınar ağacının gövdesinin kalınlığı görenleri hayrete düşünüyor.
Köy sakinlerinden Erdem Yılmaz, daha önce yapılan ölçümlerinde çınar ağacının yaklaşık 1500 yıllık olduğunun tesbit edildiğini ve anıt ağaç kapsamında olduğunu belirterek, "Bu çınarın Türkiye'nin en büyük ve ve yaşlı ağaçlarından birisi olduğuna inanıyoruz. Yaklaşık 100 yıl önce içersinde ayakkabı tamircisi varmış. Köyümüz sit alanı içersinde bulunuyor. Ayrıca 53 tarihi ev bulunuyor. Köy bu asırlık Çınar ağacı çevresine kurulmuş. Çınarın altı her zaman serin ve doğal klima gibi" diye konuştu.
Köylerine bir çok insanın aşırı sıcaklarda dev çınar ağacı altına serinlemeye geldiğini söyleyen kahveci İbrahim Özer ise, "Ağacın 14 metre çevresi var. İçi boş bir ağaç. Çınar çevresinde de tarihi taşlar bulunuyor. 53 Kültür Bakanlığından tescilli tarihi bina var. Burada bulunan eski kalıntılardaki bulgulara göre Saraylı Köyü'nün yerleşim yeri olarak olarak kuruluşu Milattan Önceye dayanıyor" dedi.

FOTOĞRAFLI