Özkan ARSLAN-Enver ALAS/İSTANBUL,() ÖZYEĞİN Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilot Eğitimi Bölümü'nden 'Hususi Pilot Lisansı' (PPL) eğitimlerini başarı ile tamamlayarak lisanslarını alan öğrencilere törenle bröveleri takıldı. Brövelerini alan 7 öğrenci pilotluğa ilk adımlarını attı.
Hezarfen Havalanı'nda düzenlene törene Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Fatih Sert, Ayjet Uçuş Okulu Genel Müdürü Celal Cingöz, Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hatice Küçükönal ile öğrenciler, aileleri ve hocaları katıldı.
HER YIL 60 PİLOTU SEKTÖRE KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Törende bir konuşma yapan Hüsnü Özyeğin kendisi için çok önemli bir anın yaşandığını kaydederek, kendisinin de öğrenciler gibi hayallerini gerçekleştirme yolunda önemli bir adımı attıklarını söyledi.

Türkiye'de son yıllarda sivil havacılıkta yaşanan büyümeye dikkat çeken Özyeğin, "Türkiye sivil havacılık alanında yüzde 16’lık büyüme ile ABD ve Almanya olmak üzere birçok ülkeyi geride bıraktı. Sivil havacılık yüksekokulumuz sektörün artan ihtiyacına nitelikli insan kaynağı yaratmak için önemli bir misyonu üstleniyor. Türkiye havayolu işletmelerinde yaklaşık 4 bin yerli, 800 yabancı pilot çalışıyor. Artan pilot ihtiyacının yılda yaklaşık 500-600 civarında olduğu öngörülmektedir. Özyeğin Üniversitesi olarak biz her yıl 60 pilotu sektöre kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

Eğitimlerini başarı ile tamamlayarak lisanslarını alan öğrencileri tebrik eden Özyeğin her bir öğrenciye brövelerini taktı. Brövesini alan öğrencilerden Berk Eker, pilotluğa ilk adımı attığı için büyük bir mutluluk yaşadığını dile getirdi. Pilotluğun uzaktan görüldüğü gibi kolay bir meslek olmadığını öğrendiklerini söyleyen Eker, "Daha önümüzde çok uzun bir yol var. Ancak önemli bir basamağı atladığımızı düşünüyoruz. Bu basamakları çıkmamıza yardımcı olan, başta Hüsnü Özyeğin'e, bizleri kusursur pilot yapmak için çabalayan hocalarımıza ve her zaman maddi manevi yanımızda olan ailelerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.
Törenin sonunda Hüsnü Özyeğin bröve alan 7 öğrenci ile hocalarla birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.
YAZ OKULU ÖĞRENCİLERİ UÇUŞ DENEYİMİ YAŞADI


Öte yandan bröve töreni öncesinde Özyeğin Üniversitesi Lise Yaz Okulu öğrencileri de ilk uçuş deneyimlerini yaşadılar. Havacılık meraklısı 13 öğrenci, Ayjet Anadolu Uçuş Okulu'na bağlı Twin Star DA 42 tipi eğitim uçaklarıyla öğretmen pilotlar eşliğinde Büyükçekmece semalarında yaklaşık 30'ar dakikalık uçuşlar gerçekleştirdi. Eğitim uçaklarını kısa süreliğine uçuran öğrenciler ilk uçuş deneyimlerinde büyük heyecan yaşadı. Lise 3. sınıf öğrencisi Onur Der, ilk uçuşunda çok heyencanlandığını ifade ederek, "Kaptan pilot koltuğundaydım. Bu çok önem bir duyguydu benim için. Pilot olmak ideallerim arasında. Olabilir miyim bilmiyorum ancak bu ortamı bize yaşatanlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
PİLOTLUK GÖZDE BİR MESLEK

Öğrencilerin ilk uçuş deneyimlerinde yanlarında olan Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Pilot Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Semih Soran da pilot eğitim programı hakkında bilgiler verdi. Pilotluğun gözde bir meslek olduğunu ifade eden Soran, "Biz havacılık sektörüne temelden en kapsamlı bir şekilde nasıl katkı sağlayabiliriz düşüncesiyle Özyeğin Üniversitesi'nde pilotluk eğitim veriyoruz. İlk mezunlarımızı önümüzdeki iki yılda vermeyi planlıyoruz. Öğrencilerimiz geldikleri gibi yüzde 100 ingilizce eğitim programına tabi tutularak ilk yıllarında ingilizce hazırlık derslerini alıyorlar. Ardından birinci sınıfta lisans derslerine başlıyorlar. İkinci sınıfta 'Hususi Pilot Lisansı'nı(PPL) alıyorlar. 3'üncü ve 4'üncü sınıflarda ise Havayolu-Nakliye Pilot Lisansı'nı (ATP-A) alarak ikinci pilot koltuğuna oturacak şekilde buradan mezun oluyorlar" diye konuştu.

(FOTOĞRAFLAR)