YOZGAT Bozok Üniversitesi, kentte kaz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve verimli hale getirilmesi amacıyla bilimsel çalışıma başlattı.
Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından başlatılan proje ile Yozgat’ta kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Azalan kaz varlığı konusunda önlem almak ve Yozgat yöresinde mevcut durumu ortaya koymak için hazırlanan proje ile ilgili bilimsel çalışmalar başladı.
Bozok Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi proje sorumlusu Mehmet Akif Boz, kaz yetiştiriciliğinin Yozgat hayvancılığı içerisinde en popüler dallardan biri olduğunu söyledi. Boz, “Bunun da sebebi de Yozgat, Türkiye kaz varlığı içerisinde ilk 10 sırada yer almakta ve halk severek kaz etini tüketmektedir. Yozgat’ta hayvancılık üzerine ne yapılabilir diye düşünüldüğünde ilk göze çarpan kaz yetiştiriciliğidir. Bozok Üniversitesi olarak mevcut durumu tespit etmek amacıyla bütün köylerde bire bir görüşmeyle potansiyel ölçüldü. Daha sonra gerçek verimleri ortaya koyabilmek adına köylerden toplanan 6-7 aylık kazlar üzerinde çalışmalar yapıldı. Et özellikleri tespit edildi. Anket ve kesim çalışması sonunda Yozgat ilinde dört farklı renk türüne sahip kaz tespit edildi" dedi.
Hedeflerinin geleneksel yapıyı bozmadan ve gerçek verim seviyelerine ulaşarak kaz yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu belirten Boz, “Kaz eti yüksek enerjili ve yüksek kalorili etler gurubuna giriyor. Özellikle kaz eti tüketen insanlar kış döneminde tüketmeyi tercih ediyor. Kış mevsiminde yağlanmaya bağlı olarak ette bir lezzet oluşur ve bu lezzet geleneksel yöntemlerle değerlendiriliyor" diye konuştu.