DİYARBAKIR'ın kaplıcalarıyla ünlü ilçesi Çermik'e su sağlayan terfi istasyonunun elektriği, borç nedeniyle Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş. (EPSAŞ) tarafından kesilince 18 bin kişi susuz kaldı. Uygulamaya tepki gösterin teren Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdür Mehmet Zeki Kantaci, kurumlar arası nezaket kurallarını aşan ve halkı mağdur eden böylesi bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi. EPSAŞ yetkilileri ise elektrik borcunun ödenmesi için daha önce uyarıda bulunduklarını ancak bunun DİSKİ tarafından dikkate alınmadığını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı DİSKİ Genel Müdürlüğü, 1 Nisan 2014 tarihinde uygulanmaya başlayan Büyükşehirler Yasası ile birilikte hizmet alanına giren kaplıcalarıyla ünlü 18 bin nüfuslu Çermik İlçesi'ne elektrik kesintisi nedeniyle su veremez hale geldi. DİCLE EPSAŞ’ın DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne fatura ettiği ilçelere ait 40 milyon lirayı aşan elektrik borcu yüzünden uygulanan elektrik kesintisi nedeniyle Çermik'e 26 Mayıs 2014 tarihinden itibaren dönüşümlü olarak su kullanıyor. DİSKİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Zeki Kantaci, kurumlar arası resmi kuralları aşan ve halkı mağdur eden böylesi bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.
DİCLE EPSAŞ’a yazdıkları dilekçe ile uygulamaya karşı çıktıklarını hatırlatan Kantaci, kamu kuruluşlarının harcamalarını yasa ile belirlenen belgelere dayandırarak yapmak zorunda olduğunu söyledi. Kantaci, hiçbir belge esas alınmadan ilçe adı ve karşısına borç miktarı yazılarak kurumdan ödeme yapılmasının istenildiğini söyledi.
'GÜNCEL BORCUMUZ YOK'
Kantaci, DİSKİ Genel Müdürlüğü’ne DİCLE EPSAŞ tarafından 20 Mayıs 2014 tarihli içeriğinde 40 milyon 243 bin lira elektrik borcunun ifade edildiği bir yazı ulaştığını söyleyerek, "Yazıda, ödemenin 26 Mayıs gününe kadar yapılması aksi takdirde elektriğimizin kesileceği ifade edilmiştir. Ancak, ilgili yazıda bulunan ekli listede belirtilen borçların DİSKİ’ye ait olup olmadığı anlaşılamamaktadır" dedi. Kantaci, ekli listede yer alan borçlarla ilgili DİSKİ Genel Müdürlüğü muhasebe kayıtlarında yaptıkları incelemelerde, güncel bir borca rastlamadıklarını da vurguladı. Büyükşehirler Yasası’nın 1 Nisan 2014 tarihinde uygulanmaya başladığını hatırlatan Kantacı, İl Özel İdaresi’nden devralınan geçmiş yıllara ait belirsiz borçların elektrik kesintisine hukuksuz bir şekilde dayanak gösterildiğini ifade etti. Kantaci, "DİSKİ’ye devredilen su ve kanalizasyon tesislerine ait eski borçlar için devir komisyonu kararı, tesisin abone numarası, adres bilgileri ve detaylı borç dökümlerinin olması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki çalakalem bir yazı ile borçlarımızı ödememiz istenmiş, tek tek ilçe adları verilerek karşılarına bir takım rakamlar yazılmıştır" diye konuştu.
'SALGIN HASTALIKLARDAN SORUMLU OLUR'
Kantaci, halen 8 bin abonesi bulunan 18 bin nüfuslu Çermik halkının su terfi istasyonuna elektrik verilememesi nedeniyle susuzluk yaşadığını belirterek, diğer su terfi istasyonundan 4 mahalleye dönüşümlü olarak su verebildiklerini belirterek, "Yaz mevsimi geldi, havalar ısındı. su verilememesinden ötürü yaşanacak bir salgın hastalıktan Dicle Epsas sorumlu olacak. Halkın mağdur olmaması için uygulamanın en kısa sürede son bulması gerekiyor" dedi.
'DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK'
DİCLE EPSAŞ yetkilileri ise, daha önce yaptıkları açıklamayla borcu bulunan belediyelere uyarıda bulunduklarını belirterek, "Bölgedeki 3 büyükşehir ile il ve ilçe belediyelerinin de içerisinde bulunduğu 130 belediyenin 130 milyon lirayı aşkın elektrik borcu bulunuyor. Biz bu belediyelere bir çok kez borçlarını ödemeleri konusunda uyarıda bulunduk. Ancak buna rağmen borcunu ödemeyen belediyelerin elektriklerinin kesilebileceğini kendilerine bildirmiştik. Vatandaşlar sıkıntı yaşamasın diye bugüne kadar kesmemiştik. Ödeme yapılmaması nedeniyle DİSKİ'nin Çermik İlçesi'ne su sağlayan terfi istasyonunun elektriği kesildi" dedi.
BİNLERCE KÖYÜ DE AYNI TEHLİKE BEKLİYOR
Yetkililer, tarafından daha önce yapılan açıklamada, 6 ildeki binlerce köyün içme suyu elektrik borçlarının 50 milyon lirayı bulduğu belirtilerek, bu borçlarında ödenmemesi halinde köylere su sağlayan şebekelerin elektriklerinin kesilebileceği uyarısında bulunmuştu.

RY,LB(GG/SS) (FOTOGRAFLI)