ŞIRNAK'ın Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinin 26 Mart 1994 tarihinde bombalanarak 43 kişinin yaşamını yitirdiği, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de Türkiye'yi 2 milyon 305 bin euro gibi rekor tazminata mahkum ettiği olayla ilgili soruşturmada savcılık gizlilik kararı verdi.
Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesi ile yetkili Diyarbakır Savcılığı, 2006 yılından bu yana yürütülen soruşturmada, Kuşkonar Köyü'nde keşif yapılması ve 25 kişinin gömüldüğü mezarın açılmasını kararlaştırdı. Önümüzdeki günlerde hava koşullarının düzelmesiyle, Kuşkonar Köyü'ne gidilerek keşif yapılacak.
Köylülerin avukatı Tahir Elçi, soruşturmadaki yazışmalar ve belgelerden, yaklaşık 20 yıldır olay ile ilgili hiçbir adli ve idari işlem için Kuşkonar Köyü'ne gidilemediğini, buna da 'teröre müzahir bölge' gerekçesinin gösterildiğini söyledi.
Dosyada gizlilik kararı alınmasına itiraz edeceklerini söyleyen Tahir Elçi,, "Savcılık mezarın açılması kararını verdi. Mezar açıldıktan sonra kimlik tespiti için DNA örnekleri alınacak ve kimlik tespiti yapılacak. Böylelikle 20 yıldır resmi kayıtlarda yaşıyor görünen 25 kişi, artık nüfustan ve resmi kayıtlardan da düşürülecek" dedi.