Sebile ÇETİN- Mehmet İNAN / GEMLİK(Bursa), () - BURSA’nın Gemlik İlçesi’nde bulunan Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi’nde yetiştirilen bomba avcısı ve arama kurtarma köpekleri, zorlu eğitimlerden geçiyor. Hiçbir patlayıcıyı kaçırmayan eğitimli köpekler 15 ay süren eğitimlerinin sonunda, becerilerini nefes kesen bir gösteriyle sundular. Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Veteriner Yarbay Halit Soykan, Gölcük ve Van depremlerinde 65 kişiyi kurtaran özel eğitimli köpeklerin mayın aramada da bir çok kişiyi ölümden kurtardığını söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin en büyük köpek eğitim merkezi olan Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Taburu, bomba, mayın arama, takip, arama kurtarma çalışmalarının kahraman köpeklerini yetiştiriyor. 3 aylık iken branşa yönelik seçim gerçekleşen, 6 aylık iken branşa yönelik sosyalizasyon eğitiminin ardından, 9 ile 12 ay temel itaat, 12 aydan sonra 3 ile 4 ay ihtisas eğitimi gören köpekler her türlü zorlu koşula hazırlanıyor. Köpek eğitim alanında yapılan nefes kesen gösteride hünerlerini sergileyen köpekler, çantaların içindeki patlayıcıyı ve arazideki toprağa gömülü mayınları yanılmadan tespit etti. Eğiticilerinin komutlarına harfiyen uyan köpekler, savunma gösterisinde özel kıyafet giyen askere zor anlar yaşattı. Engelleri aşan ve sığınakta canlı insan bulan, çeviklik ve cesaret, kondisyon parkurlarını başarı ile tamamlayan köpekler, temsili olarak depremde enkaz altında kalan bir kişiyi de kurtardı. Kondisyonunu sağlamak ve dağ koşullarına alışması için birliklerine intikal edene kadar 5-6 kez 9 kilometre yürütülen köpekler araçta ve yolda saklanan patlayıcıları da başarıyla buldular.
'İKİNCİ AYDAN İTİBAREN ALIŞTIRMALARA BAŞLIYORUZ'
Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Veteriner Yarbay Halit Soykan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin nitelikli eğitilmiş köpek ihtiyacını karşılamak için en iyi ırk özelliklerini gösteren damızlıklardan yavru elde ettiklerini belirterek, bu yavruların mayın, bomba arama, takip, keşif, devriye ve arama köpeği eğitimlerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bilimsel veriler ışığında elde edilen yavruların iki ay anneleri ile birlikte kaldıktan sonra ikinci aydan itibaren sosyalizasyon eğitimine tabi tutulduklarını kaydeden Veteriner Yarbay Soykan şunları kaydetti:
"3’ncü aylarında yavrular uygulanan özel testlerle branşlara ayrılıyor. Bu branşlarda 6 ay süreli sosyalizasyon eğitimleri veriliyor. Bu sırada eğitim alanlarına, kişilere, çevreye, araçlara uyumu sağlanıyor. Sosyalizasyon eğitiminin ardından temel itaat, ileri itaat eğitimleri ve ihtisas eğitimleri veriliyor. Bu eğitimleri tamamlayan köpekler eğiticileri ile eşleştirilip 11 haftalık kurs görerek görev yerlerine sevk ediliyor."
Köpek eğitiminde doğru davranışı ödülle pekiştirdiklerini ifade eden Soykan, her köpek için günde 20 ile 30 dakika 2- 3 seans eğitim gerçekleştirdiklerini kaydetti. 10 farklı barınakta 506 köpek barındırma kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Veteriner Yarbay Soykan, 47 köpek eğitici personelleri bulunduğunu söyledi.
GÖLCÜK VE VAN DEPREMİNDE HAYAT KURTARDILAR
Köpeklerin birçok hayat kurtardığını ifade eden Soykan, "Burada yetiştirilen arama kurtarma köpekleri 1999 Gölcük Depremi’nde 54 kişiyi, Van Depremi’nde de 11 kişiyi canlı olarak tespit ettiler. Mayın arama köpekleri de tespit ettikleri patlayıcılarla çok sayıda kişinin hayatını kurtarmıştı. Köpeklerimiz Gölcük’teki başarılardan dolayı gönüllü kuruluşlardan ödül aldılar" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI