Mutlu YUCA-Taner BAYAR/ BOLU, () - BOLU'da yapılan flora çalışmasında 192'si endemik, 664 bitki türü tespit edildi. Flora incelemesi yapılan alanlarda ayrıca CİTES (Nesli tehlike altında olan yabani hayvan ve bitki türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşme) listesindeki 53 bitki türünün de Bolu'da yer aldığı ortaya çıktı.
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Aladağ, Seben, Gerede ve Bolu İşletme Müdürlüğü sahalarındaki bitki türlerine yönelik flora çalışması yapıldı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İsmail Eker ve Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde görevli Orman Yüksek Mühendisi Mehmet Tokcan dört ayrı bölgede yaptıkları çalışmada 664 bitki türü tespit etti. Proje kapsamında ilk olarak literatür çalışması yapıldı. Bitki örtüsü mevsimi boyunca araziden toplanan verilerle desteklenerek bölgelerin güncel florası belirlendi. Nisan ve ekim ayları arasında 20 günlük periyotlarla bitki türlerinin bulunduğu alanlar gezilerek incelendi. Nadir görülen, endemik, nesli tehlike altında olan veya CİTES kategorisinde olan bitkiler tek tek belirlenerek kayıt altına alındı. İnceleme yapılan alanların koordinatları da GPS ile kaydedildi. Bitkilerin doğada yeterli miktarda olup olmadığı, gençleşme ve rejenerasyon yeteneklerinin ne durumda oldukları da arazi formlarına kaydedildi.
Çalışmanın sonunda, elde edilen veriler bölge bölge rapor haline getirildi. Elde edilen flora raporuna göre, Bolu'da dört ayrı bölgede 192'si endemik, 664 bitki türüne rastlandı. 11 bitki türünün tehlike altında olduğu, 22 bitki türünün ise tehdit altında olduğu saptandı. Aladağ bölgesinde 40, Seben'de 81, Gerede'de 23 ve Bolu Orman İşletme Müdürlüğü sahasında 48 endemik bitki türünün olduğu belirlendi.
Raporda ayrıca, CİTES veri tabanının Türkiye için vermiş olduğu bitki türleri listesine göre, Bolu ve çevresindeki bölgelerde 53 bitki türünün bu kategori içerisinde yer aldığı kaydedildi.

MY,TB(MÇ/CK) (FOTOĞRAFLI)